Frøya nyheter

07.08.2020 °C m/s
Annonser
Partert Gås

Frykter gjentagelse fra fjorårets gåsejakt

I fjor anmeldte Jenny Rolness og Dyrenes Rett en episode som skjedde under tidligjakta av går på Frøya. Nå advarer hun mot gjentakelse og ber publikum følge med.

Annonser


AV: Jenny Rolness-Dyrenes Rett


Dagen etter at den tidlige jakta på grågås startet på Frøya i fjor, fant Fritz Bekkadal 20 døde grågjess i sjøen utenfor Sandvika.

Gjessene var skutt i friområdet der det ikke er tillatt å jakte under tidligjakta.

Fuglene hadde fått bryststykket skåret ut og var deretter kastet på sjøen. Frøya skrev om saken. https://www.froya.no/nyheter/hjerteskj%C3%A6rende-syn-i-sj%C3%B8en-ved-sandvika


Saken ble anmeldt og det ble utlovet dusør. Det kom inn flere tips som pekte ut navngitte personer.

I tillegg var det et øyenvitne som dokumenterte jakten.

Den skjedde tidlig om morgenen og pågikk over to dager. To jegere i hver sin motorbåt kjørte inn i flokker med gjess som låg på sjøen og skjøt mot fuglene.

Gjessene som ble felt ble deretter plukket opp og dumpet i sjøen like etterpå. Bildene som øyenvitnet tok skal kunne identifisere både jegerne og båtene.

Saken med tipsene ble videresendt til Økokrim. Vi har kontaktet Økokrim for å høre hvordan saken ligger an, men på grunn av ferieavvikling er det først mulig å få svar etter helga.

Frøya har tidlig jaktstart 26. juli. Frem til ordinær jakttid, 10. august, er jaktområdet avgrenset til dyrket mark og gjødslet beite, inkludert en randsone på inntil 30 meter.

Det er ulovlig å jakte i friområdene, og en slik jakt kan føre til at grågåsa jages på et for tidlig trekk, før ungene er gamle nok til å klare trekket og før de voksne fuglene er i kondisjon etter fjærfellingen.

Vi frykter en gjentagelse av det som skjedde i fjor, da det tydelig er noen jegere på Frøya som mangler respekt både for etikken og lovverket.

En jakt som innebærer skyting fra kjøretøy i fart og inn i fugleflokker innebærer stor fare for skadeskyting.

I tillegg fører dumping av haglskutte fugler til stor fare for blyforgiftning for andre dyr. Dette er alvorlig faunakriminalitet og brudd på dyrevelferdsloven.

Vi håper folk vil være oppmerksomme og følge med i morgentimene under tidligjakta, og eventuelt dokumenterer hvis det skjer lovbrudd.

Det er svært viktig at grågåsa får være i fred i friområdene under tidligjakta så flokkene ikke tvinges ut på et for tidlig høsttrekk.

Annonser
Annonser