Frøya nyheter

25.11.2020 °C m/s
Annonser
Paul Kristian Sandvik, Etterforskningsbyrå, Sandvik, Frøya

Paul Kristian finner svarene du leter etter

Frøyværing Paul Kristian Sandvik hevder at han har oppklart alt fra svindelsaker til intriger og utroskap - møt Frøyas egen Sherlock Holmes.

Ida Nordland Hillestad Ida Nordland Hillestad +47 480 90 059
Annonser

- Jeg drives av å finne sannheten, det er min største motivasjon for å jobbe med dette. Når det røde flagget dukker opp i hodet mitt, så må jeg bare grave meg frem til jeg finner noe, smiler privatetterforsker Paul Kristian Sandvik.

Opprinnelig er han fra Frøya, men har brukt mesteparten av livet i Storbritannia. Da faren døde i 2017, tok han med seg kofferten og den noe uvanlige jobben sin, og flyttet hjem til barndomshjemmet i Kverva.

- Det føltes feil å selge huset her på Frøya, jeg hadde ikke hjerte til det. Da ble det til at jeg flyttet tilbake, sier Sandvik.Flyttet til Storbritannia

Selv om Paul Kristian opprinnelig er fra Frøya, kan han ikke skilte med mange år som øybeboer. Som 12-åring flyttet han til Ørlandet. Etter å ha fått et jobbtilbud i Storbritannia, flyttet han dit i 1999.

- Det var en jobb jeg ikke kunne takke nei til, og ble boende der noen år, smiler han.

Da jeg kom tilbake til Norge igjen, startet jeg et eget datafirma og fikk kontrakt med et IT bemanningsbyrå som da het IT Synergi AS.

- Jeg jobbet noen år med det, før jeg og min daværende kone bestemte oss om å flytte til Storbritannia igjen. Så det ble noen år til der nede, smiler han.

- De 6 årene jeg bodde der gjorde også underverker på engelsken også, ler han.Utdanning i Storbritannia

Derfra har ballen bare rullet videre, og Paul Kristian kan skilte med flere utdanninger. Han utdannet seg etter hvert til bodyguard.

Videre tok han befalsutdanning her i Norge, og til slutt utdannet han seg i politiet i Storbritannia.

- Da jeg jobbet som special constable ble mitt felt datakriminalitet. Det passet meg ypperlig ettersom jeg hadde god erfaring fra mitt eget datafirma og kunne mye, sier Sandvik.

- Jeg storkoste meg da jeg jobbet i Storbritannia, og jeg fikk innsyn i, og blitt med på så utrolig mye spennende. Da det ble slutt med min daværende kone, valgte jeg å flytte hjem til Norge, sier han.
Startet eget firma

Politiutdanningen Paul Kristian tok i Storbritannia var ikke gyldig i Norge og da han flyttet til Trondheim måtte han tenke nytt.

Derfor tok han utdanning som vekter og jobbet først i vekterselskapet Skan - Kontrol.

Det ble etter hver til at han fikk jobb for Nokas, Syncron, Security Norway, PCM Security og ved sikkerhets seksjonen hos St. Olavs Hospital.

- Det var selvsagt litt nedtur at jeg ikke kunne bruke noe av utdanningen min i Norge, men jeg følte jo jeg fikk arbeidet med det jeg likte likevel, sier Sandvik.

- Jeg begynte i periodevis å få en del oppdrag av en tidligere sikkerhetssjef om å finne ut av ting, nettopp fordi jeg har mye datakunnskaper og har jobbet mye med spaning, forteller han.

Og det var det som ble startet for Sandvik Etterforskningsbyrå.

- Først var det en hobby, men så fikk jeg flere og oppdrag. Det passet helt perfekt, jeg har alltid likt å grave og finne ut av ting, sier han.

- Og det er nettopp det jeg gjør, jeg finner sannheten - og leverer den til kunden. Jeg legger ikke noe mer i det, da er min jobb gjort, forteller Sandvik.

Jobber i gråsonen

Man kan jo undres hvordan man tilegner seg nok kunnskap til å kunne starte opp et firma og leve av å finne sannheten?

Paul Kristian drar frem tidligere utdanninger og en god del lesing av juss, som svaret.

- Når man jobber i gråsonen må man operere på riktig side av loven, og da er det klart man må kunne jussen i dette. Sånn sett er jeg heldig som har utdanning på mange felt, sier Sandvik.

- Noen av sakene jeg blir forespurt om å ta, er så alvorlige at jeg sender kunden rett videre til politiet, legger han til.

Han forteller at mye av jobben hans går ut på å følge med på og etter andre mennesker, såkalt spaning.

- Mange av mine oppdrag innebærer enkelt sagt å spane på folk. Jeg følger etter dem, observerer, tar bilder, filmer og lydopptak, sier han.

Paul Kristian forteller at han har gått til innkjøp av utstyr som skal gjøre jobben hans lettere. Kamera som filmer fra bilen, penner og bilnøkler med kamera og mikrofon, skanner for overvåkingsutstyr, datagjenopprettingsverktøy, og det viktigste - alltid klesskift i bilen.

- Jeg kan ikke risikere at noen gjenkjenner meg eller synes de har sett meg før. Derfor må jeg passe på å hele tiden endre klær og fremtoning, sier han.

Forskjellige kjøretøy brukes også under et oppdrag.

- Etter et oppdrag er ferdig, blir alt av informasjonen om saken overført til en minnepinne og overlevert til kunden. Deretter blir alt slettet hos meg, legger han til.
Saken fortsetter under bildet.

Mobilen er et viktig verktøy i arbeidet som etterforsker.

Avdekker utroskap

Mens noen drar med gubben på utallige timer parterapi, finnes det de som går rett på sak og hyrer inn Paul Kristian i stedet. Dette har ført til mange uvanlige jobboppdrag for etterforskeren siden han startet opp.

- Jeg må jo helt klart si at julebordssesongen er min favoritt, da er det mye artige oppdrag, ler Sandvik.

- De som kontakter meg for slike type oppdrag er gjerne de som opplever en fraværende partner. Kanskje en endret atferd? Ny klesstil? Plutselig begynt å trene? Det er mange faktorer som gjør at man velger å kontakte meg, sier han.

- Det villeste jeg har vært med på var da jeg fikk i oppdrag av ei dame å følge etter mannen hennes, da hun følte han løy. Så viste det seg at han var utro med søsteren hennes, sier Sandvik.

Han forteller at det ikke alltid er like lett å overbringe det han finner av beviser til kunden.

- Men så har du de som er helt paranoide også. Jeg husker en mann som ba meg om å følge etter kona, fordi hun hadde oppført seg rart i en lengre periode. Så viste det seg at hun bare planla 50 års dagen hans, ler Paul Kristian.

Har noen leid deg inn for utroskap - saker her på Frøya?

- Nei, jeg tror ikke man har bruk for en privatetterforsker for å finne ut av sånne ting her på Frøya, ler Sandvik.
Rolig periode i koronatiden

Etter at Paul Kristian flyttet tilbake til Frøya har det vært noe roligere på etterforskningsfronten, men har tar fortsatt på seg mange oppdrag i byen og jobber ellers mye med gransking.

- Det er jo sånn jeg er skrudd sammen, jeg får en fiks ide om at noe ikke stemmer, så graver jeg til noe som regel dukker opp. Fritiden min er stort sett graving, ler han.

- Koronatiden har vært veldig rolig, mye på grunn av at jeg ikke kan dra over alt for å møte forskjellige folk, så nå har det så å si stått stille siden utbruddet kom, legger han til.

- Jeg har en sønn og en kone jeg må ta hensyn til, og for øvrig resten av øyas befolkning også forteller Sandvik.

- Sånn sett har jeg mye tid til å finne ut av ting jeg lurer på nå. Min motivasjon er å finne sannheten enten det er en stor eller liten sak, smiler han.Annonser
Annonser