Frøya nyheter

30.10.2020 °C m/s
Annonser
Golan Fotballbane Gammel 3

Frøya IL vil eie Golan idrettspark

Millioninvesteringer i byggingen av Golan idrettspark, gjør at Frøya IL ønsker å overta eierskapet til eiendommen. Det er Frøya kommune skeptisk til. De tilbyr leieavtale på 30 år.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Frøya ILs store planer for Golan idrettspark, gjør at de ønsker å ta over eierskapet. En del av årsaken er millioninvesteringene som gjøres for å skape et flott naturgressanlegg.

Bare første byggetrinn vil koste fire millioner kroner.

- Frøya IL gjør et betydelig løft rundt anlegget og investerer betydelige midler. Derfor ønsker vi å overta eierskapet, forklarer leder i Frøya IL, Frode Larsen.Sikrere og mer forutsigbart

I dag er avtalen mellom Frøya IL og Frøya kommune leie i 27 år til. Den må reforhandles for at Frøya IL skal kunne søke om spillemidler. Da må avtalen gjelde i 30 år.

Frøya IL benytter sjansen til å søke om overtakelse av eiendommen.

- Det er betydelig enklere, sikrere og mer forutsigbart for oss å eie Golan, enn å leie, sier Larsen.

- Hva om Frøya kommune plutselig ønsker å bruke den sentrumsnære tomta til noe helt annet enn idrett?, spør han.

- Skrekken vår er at investeringen på 7-8 millioner kroner, alle dugnadstimene og alt arbeidet skal være bortkastet om noen år. Da kommunen kan si opp avtalen med tolv måneders varsel, sier Frøya IL-lederen.


Synnøve Grinnen Ervik og Erviks Laks og Ørret har gitt et bidrag på hele to millioner kroner til Golan-prosjektet. Her med Frøya IL-leder Frode Larsen.


- Ingen risiko for kommunen

Frøya IL har søkt om å overta eierskapet til Golan, med en klausul som sier at eiendommen går tilbake til Frøya kommune dersom idrettslaget opphører eller avslutter sin aktivitet ved anlegget.

- De løper ingen risiko ved å overføre eiendommen til oss, så lenge vi har med den klausulen, mener Larsen.

- Vi rehabiliterer området for kommunen og har ikke mulighet til å selge det videre. Derfor er det ikke noen risiko for kommunen, mener han.
- Vet ikke hva som skjer de neste 30 år

Frøya IL har også søkt på forskuttering på én million kroner fra Frøya kommune. Millionen er det de forventer å få i spillemidler. Avtalen gjelder kun hvis Frøya IL får spillemidler.

Kommunedirektøren er derfor positiv til å forskuttere millionen. Skepsisen ligger i å overdra eiendommen til Frøya IL.

Årsaken er at kommunen selv vil ha kontroll på et så sentrumsnært område, særlig på grunn av at kommunesenteret er i rask utvikling.

- Det handler om at vi ikke vet hva som skjer på Frøya de neste 30 årene, sier Marit Wisløff Norborg, kultursjef i Frøya kommune.

- Vi inngår gjerne en leieavtale de neste 30 årene. Vi mener at det gir Frøya IL god forutsigbarhet. Vi vil imidlertid ikke gi fra oss eierskapet, sier hun.Kultursjef Marit Wisløff Norborg er svært positiv til planene for Golan idrettspark. Kommunen vil imidlertid ikke gi fra seg eierskapet til området.


- Ingen andre planer for Golan

- Du forstår at det kan oppfattes som at dere har andre planer for eiendommen?

- Vi har ingen planer om å bruke eiendommen til noe annet enn en fantastisk idrettspark for skoler og idrettslag, sier Wisløff Norborg.

- Planene for oppgradering av Golan er spennende og ambisiøse. Vi tror at dette vil bli et godt anlegg både for idretten og skolene på Frøya, påpeker Wisløff Norborg.

- Vi synes at det er spesielt gledelig at laget tar miljøhensyn ved å satse på naturgress, sier hun.

Forslaget fra kommunedirektøren er å reforhandle leieavtalen med Frøya IL.

Avtalen vil gjelde i 30 år fra 1. januar 2021, med mulighet for reforhandling senest tre år før avtalens utløp.Idrettsrådet vil komme med en uttalelse

Frøya IL har sendt ut forslaget til lagene som er representert i Idrettsrådet, for å høre deres mening. De skal få si sin mening om saken.

- Idrettsrådet vil komme med en uttalelse til saken i forbindelse med kommunestyremøtet, opplyser idrettsrådsleder Oddgeir Storø.

Saken skal først behandles i tirsdagens formannskap.Annonser
Annonser