Frøya nyheter

19.06.2019 °C m/s
Annonser
Gretne Gamle Gubber 2018 Om Fotball

-Fotball var et møtested for hele familien

FOKUS PÅ FRØYAFOTBALLEN: Sjekk ut hva de engasjerte mennene i "Gretne gamle gubber" mener om utviklingen i frøyafotballen, og hva som skal til for å få fotballmiljøet til å blomstre igjen.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

På bildet: På venstre side av bordet: (fv) Steinar Sivertsen, Ketil Iversen, Jan Otto Fredagsvik, Guttorm Reppe, Harald Støen, Kolbjørn Svein Ervik. På høyre side av bordet: (fv) Helge Borgen, Tore Myrseth, Torbjørn Dragsnes, Ivar Martin Johansen, Tor Aune.Da Frøya fotballklubb ble stiftet var målet å løfte fotballen til nye høyder. Klubben skulle ha et hardt satsende A-lag og gode tilbud til unge spillere. 

Det har klubben også klart i perioder. Nå, 24 år etter klubben ble stiftet, rykker Frøya FKs A-lag imidlertid ned til laveste nivå for første gang i historien.

I tillegg har klubben vært nødt til å trekke både gutter 14 og 16 år fra seriespill, fordi lagene ikke har nok spillere.

Forholdene for å satse på fotball har aldri vært bedre på Frøya, men samtidig er interessen dårlig. Hva i all verden har skjedd med fotballinteressen på tradisjonelt fotballgale Frøya?

Hvem er bedre til å svare på det enn mennene i den sosiale klubben "Gretne gamle gubber"? 
LES OGSÅ: Frøya.no setter fokus på Frøyafotballen
- Vi ville ikke hjem fra banen

De elleve mennene som møter Frøya.no kunne ha utgjort en fullstendig førsteellever. Det er ingenting å si på verken fotballgleden eller engasjementet. Så snart noen nevner ordet frøyafotballen er praten i gang:

- Jeg husker den tida vi ikke engang hadde drakter da vi spilte. Alle var forskjellig kledd. Det spilte ingen rolle, ler Ketil Iversen.

- Vi ville ikke hjem etter trening og kamp. Fotballfamilien var din andre familie, sier Tor Aune.

- Man fikk både kamerater og uvenner på banen. Fotballen ga oss så mye glede. Jeg håper at vi kan få tilbake den følelsen, sier han.

- Det var på den tida det var artig å spille fotball. Nå er det blitt alvor, sier Tore Myrseth.

- Enten måtte man spille i oppoverbakke, ellers spilte man på grus. Husker dere at det var en båt som lå ute på sjøen og henta ballen når vinden tok den?, sier Guttorm Reppe.

- Vi fra Mausund satsa ofte på den taktikken; Å få ballen på sjøen, ler Tore Myrseth. 

- Vi har mange historier fra den tida der. Fotball er følelser og det har gitt oss mye, sier Jan Otto Fredagsvik. 
LES OGSÅ: Frøya FK tar krisen på alvorEt samlingssted for hele familien

Da fotballinteressen var på topp på Frøya spilte man på jorder og grusbaner. Da spilte imidlertid "alle" fotball, både i grendene og ute i øyrekka.

I dag har Frøya storhallen, kunstressbane og gressbaner. Likevel sliter man med å få frøyværingene til å bruke dem.

- Det er paradoksalt at A-laget rykker ned rett etter at man har fått Frøya Storhall, sier Ketil Iversen.

- Det har kanskje blitt for profesjonelt?, spør Helge Borgen.

- Jeg husker da sømmen på fotballen gikk opp og vi reparerte den gang på gang, ler Guttorm.

- Tenk å ha de mulighetene barna har i dag. Det er en skam at ikke storhallen blir mer brukt, sier Tor.

Engasjementet er så stort at mennene prater i munnen på hverandre. Historie etter historie fortelles om den gangen fotballen på Frøya var et viktig samlingssted for hele familien.

- Jeg husker at fotballaget på Nesset spilte kamp mot Titran, på den lille banen på Titran. Ole Sandvik satte opp planker i lastebilen og kjørte folk utover. På den tiden var det mye folk på kamp, sier Ivar Martin Johansen.

- Vi skjønte ingenting da vi hørte titerværingene rope "Heia Nesset, heia Nesset" under kampen. Det var da voldsomt så gjestfrie de var, tenkte vi. Men så viste det seg at keeperen på Titran het det til etternavn, ler han. Artikkelen fortsetter under bildet:

Trenerkurs Frøya Storhall Fotball Januar 2017 2 Barna har aldri hatt bedre forhold for å spille fotball på Frøya. Her er et bilde fra et trenerkurs i Frøya Storhall.- Eggen hadde helt rett

De har ikke noe klart svar på når fotballen forandret seg, men de mener at det henger sammen med samfunnsutviklingen generelt.

- Før i tida var det ikke iPad og mobiltelefoner som stjal oppmerksomheten i hverdagen. Og skulle vi få til noe måtte alle bidra gjennom dugnad. Både foreldre og barn var med. Idrettslaget var et naturlig samlingspunkt, sier Tor Aune.

- Jeg tror det at man følte at man var en viktig del av idrettslaget fikk flere til å komme på kamper. Det var mye publikum på kampene på den tida, sier Tor.

Han har et stort hjerte for frøyafotballen, og synes det er trist og leit å se at to lag måtte trekkes på grunn av at spillere sluttet halvveis inn i sesongen:

- Der savner jeg litt foreldreengasjement. Når en unge vil slutte midt i sesongen er det foreldrenes jobb å få dem til å skjønne at dette går ut over medspillerne deres. De må føle på ansvaret de har overfor laget, sier Tor.

- Jeg husker at Nils Arne Eggen var inne som trenerkonsulent for Trønder-Frøya et år. Han snakket om å forpliktelse og at man må binde seg til å være med i lagidretten. Han dro det litt langt da han snakket om kontrakter. Det var et fremmedord for oss, sier han.

- Men Eggen har helt rett i at både spillere og foreldre må kjenne på ansvaret man har overfor laget, sier Tor.

- Når man gir seg midt i sesongen ødelegger man for de andre som vil spille. Det krever en holdningsendring!LES OGSÅ: Frøyafotballen fikk splitter ny kiosk- Dugnad gir fellesskapsfølelse

Ansvarsfølelse og solidaritet er ord de alle mener er viktige for å få fotballen på rett kjøl igjen. Da er det et felles løft som trengs.

Det mener de ikke var noe problem før i tida. De forteller om utallige dugnader rundt omkring på Frøya. "Alle" var med. Det tror de gjorde mye med fotballmiljøet.

- Det er viktig å føle at man er en del av laget. Man er en del av et fellesskap. Det gjør man gjennom dugnad, sier Jan Otto.

- Kanskje vi har fått litt for mye i baklomma de siste ti årene? Vi kan betale oss ut av dugnaden i stedet. Da slipper vi å bruke tid på det?, spør Helge.

- Det er fremdeles god dugnadsånd blant noen, men det må organiseres mer enn før. I tillegg er det rovdrift på de mest aktive. Noen stiller opp på alt. Før var det flere å ta av, sier Jan Otto.

- Vi må huske at alle har jobber hele året nå. Før var det kanskje mer sesongarbeid som gjorde at man hadde mer fri, sier Guttorm.

- Jeg tror det viktige er å ha ildsjeler i front, sånn som Jan Otto og Tor har vært. Noen må gå foran, sier Helge.

- I tillegg må det være artig å være med. Man må lage liv rundt fotballen og dugnadene. Det skal være gøy å møtes og å bidra, sier Steinar Sivertsen. 
Artikkelen fortsetter under bildene fra åpningskampen i Storhallen, Frøya/Hitra - RBK. Da var det mye liv i hallen:

Vil skryte av ildsjelene

Mennene i "Gretne gamle gubber" maler imidlertid ikke et helsvart bilde av det som skjer i Frøya FK eller i frøyafotballen generelt. 

- Det er mange ildsjeler som gjør en kjempejobb i Frøya FK. De er avhengig av å ha med seg folket for å snu dette. Det kan de ikke gjøre alene, sier Jan Otto.

- Jeg mener at det aldri har blitt jobbet så godt med aldersbestemte grupper i fotballen som nå, sier han, mens de andre nikker på hodet.

Derfor synes de at det er rart at Frøya FK har måttet trekke både G14 og G16 på grunn av mangel på spillere.

- Ungene prioriterer andre ting. Noen prioriterer også jobb. Det er en utfordring frøyasamfunnet har, at ungdom kan droppe ut av idrett og skole og få seg jobb tidlig, sier Jan Otto.

Jan Otto har ikke noe konkret svar på hva som skal gjøres, men vil gjerne se frøyfotballen blomstre igjen. De siste seriekampene til A-laget stilte han som speaker i Frøya Storhall. Det skapte mer liv i hallen.

- Jeg tror man må starte fra begynnelsen igjen og jobbe godt sammen. Det er ikke mange år siden vi knivet i toppen av 3.divisjon. Det er ikke så langt dit som det føles ut som, sier han, før han legger til:

- Jeg synes at det er viktig at vi skryter av de som gjør en kjempejobb innen fotballen i dag. Det er mange som står på hver dag for barna og ungdommen vår. Frøyaspillerne har aldri fått være med på flere cuper, reiser og arrangementer, sier Jan Otto.


LES OGSÅ: - Rekrutter gode trenere til de yngste


- Spør de som ikke blir spurt

Alle rundt bordet er enige om at det er fotballmiljøet som trenger et løft. Det er grunnsteinen til alt som skjer på trening og i kamp.

- Det handler om å få til et godt fotballmiljø. Der kommer foreldrene inn. Det holder ikke kun å ha en grillfest etter sesongen. Man må bli en større del av laget igjen. Føle på lagfølelsen og det felles ansvaret man har, sier Tor.

- Kanskje må man rekke ut ei arm til noen som ikke har blitt spurt? Det er mange på Frøya som aldri blir spurt om å bidra. Det sitter mange ressurspersoner rundt omkring her, sier Jan Otto. 

- Nå trenger fotballen hjelp fra alle som vil bidra!- Er det nødvendig å slå sammen klubbene? 

Skal Trønder-Frøya og Nabeita IL slås sammen? Det spørsmålet ligger det mye følelser knyttet til, sier Jan Otto, og tar opp en diskusjon han vet er brennhet.

Det tar noen sekunder før noen sier noe. Det er tydelig at det er ulike meninger blant de elleve mennene.

- Vi bor på et sted med 5.000 innbyggere. Jeg mener at det bare skulle mangle at man hadde en felles klubb, og at man heller kan lage et A- og B-lag, sier Helge.

Det mener ikke Tor:

- Det skal ikke være nødvendig å slå sammen klubbene. På Hitra har man både Hitra FK som har A-laget og Sandstad/Hitra som på en måte er deres B-lag. De er i ferd med å rykke opp fra 6.divisjon nå, sier Tor. 

- Der virker det som at alle lagene fungerer hver for seg og jobber sammen om noe. Jeg mener at vi bør kunne ha det sånn på Frøya også, sier han. 

- Det viktige er at alle går sammen om å få til noe bra. Det har jeg tro på at vi skal få til, sier Tor.I vårt "FOKUS PÅ FRØYAFOTBALLEN" ønsker vi å la alle som har meninger slippe til. Hva tenker du om situasjonen i frøyafotballen? Hvordan kan man skape mer liv på banene og få med flere spillere i sporten Frøya tradisjonelt har elsket?

Ta kontakt med oss. Send oss gjerne dine meninger på mail: redaksjonen@www.froya.no, eller ta kontakt for en prat.


Annonser
Annonser