°C
Annonser
20210908 135131

Fikk spørretime med politikerne

Ungdommen ved Frøya ungdomsskole nølte ikke, da de fikk mulighet til å stille politikerne "til veggs" i valgdebatten i Frøyahallen.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Ungdom, vis at dere bryr dere. Fortell oss hva dere er opptatt av. Deres engasjement er viktig.

Det var budskapet fra stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Hun åpnet valgdebatten på Frøya med egen videohilsen til ungdommene.

Elevene ved Frøya ungdomsskole gjorde nøyaktig det hun sa. De sto klare til å fyre løs med spørsmål til alle partiene.


Kampstemning

Lokale politikere inntok "scenen" i Frøyahallen. De ble introdusert med intro som var en boksekamp verdig. Musikken var på og introene var gjennomarbeidet.

Tidligere proffbokser Andreas Evensen Goa sto bak rammen for valgdebatten i Frøyahallen.

Ordstyrer var Jan Otto Fredagsvik, tidligere frøyaordfører og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Det var klart for en skikkelig kamp mellom partiene.


Møttes til debatt: Arvid Hammernes (Venstre), Else Marie Johansen (Pensjonistpartiet), Knut Arne Strømøy (Senterpartiet), Kristin F. Strømskag (Høyre), Dordi Hammer (Rødt), Ola Vie (SV) og Billy Fredagsvik (Ap). Fremskrittspartiet var ikke til stede.


Stor applaus til Rødt

Først fikk partiene tre minutter til å introdusere seg selv. Der benyttet de også muligheten til å snakke direkte til ungdommen.

- Jeg er glad for at dere stiller spørsmål. Det er grunnen til at jeg er her i dag. Jeg vil vite hva dere er opptatt av, sa Knut Arne Strømøy (Sp).

- Det er dere som er fremtiden, sa Dordi Hammer (R).

- Jeg kan åpne med å si at vi ønsker lekse- og karakterfri skole, sa Hammer.

Rødt-politikeren fikk den første applausen fra ungdommene. Dette likte de å høre.

- Vi i Høyre mener at det er viktig med lekser og prøver for å forberede seg på det virkelige livet. Alternativet er det som heter barnehage, svarte ordfører Kristin Strømskag (H).


Det var god koronaavstand inne i Frøyahallen. Lyden var imidlertid god, og ungdommene fikk svar på sine spørsmål.


Blir det badeland?

Deretter var det ungdommen sin tur til å styre samtalen.

- Blir det nytt basseng?, spurte Isak Yttersian.

Det svarte politikerne enstemmig om.

- Ja, vi ønsker ny svømmehall på Frøya. Hvis vi ser at det svarer seg totalt sett, vil vi selvsagt bygge det, sa ordfører Kristin Strømskag (H).

- Vi håper at vi kan tilby ungdommen et skikkelig badeland, sa Knut Arne Strømøy (Sp).

- Vi er veldig positive til badeland, sa Billy Fredagsvik (Ap).- Vender tilbake, fordi man er glad i Frøya

- Hva gjør dere for å sørge for at ungdom blir på Frøya, eller flytter hjem igjen etter studiene?, spurte Leah Aastum.

- Det viktigste vi gjør for å beholde ungdom på Frøya, eller å få dem hjem igjen, er å ha nok interessante jobber å tilby. Vi må prioritere våre egne, sa Dordi Hammer (R).

- Skolen er veldig viktig. Det å ha med seg en god ballast og gode opplevelser i ungdommen på Frøya gjør at man vil tilbake. Slik har jeg følt det, når jeg har vært ute og studert eller jobbet. Jeg har alltid vendt tilbake fordi jeg er glad i Frøya, sa Arvid Hammernes (V).

- Vi må skape gode oppvekstmiljø, slik at det er godt å bo på Frøya. Deretter er det viktig å ha gode og interessante jobber å tilby dere når dere blir voksen, sa ordfører Kristin Strømskag (H).Møttes til debatt: Arvid Hammernes (Venstre), Else Marie Johansen (Pensjonistpartiet), Knut Arne Strømøy (Senterpartiet), Kristin F. Strømskag (Høyre), Dordi Hammer (Rødt), Ola Vie (SV) og Billy Fredagsvik (Ap). Fremskrittspartiet var ikke til stede.


Det haglet med spørsmål

Etter de innledende spørsmålene, var elevene varme i trøya. Deretter kom det spørsmål om utbygging av vindmøller på Frøya, bedring av psykisk helse-tilbud, oljeboring i Norge, miljøvennlig parti, kollektivtrafikk, diesel- og bensinpriser, Frøya som turiststed og om det var mulig å få Fretex til Frøya?

Kan man få fjernet karakteren i gym? Hva synes dere om masseovervåkning? Er det mulig å få til flyplass på Frøya?

Vil dere legalisere hasj? Vil dere bygge ny tunnel eller rehabilitere den gamle? Og skal barn få bestemme selv om de vil ha koronavaksine?Applaus for nei til formueskatt

De spurte også om formueskatten.

- Formueskatten må reduseres. Ikke for å sponse milliardærer, men for å sikre flere arbeidsplasser og økt verdiskapning. Vi i Høyre mener at vi ikke kan ha en urettferdig skatt, som utenlandske eiere ikke trenger å betale, sa Strømskag.

- Vi sier ja til formueskatt. Hvorfor skal ikke de som har mest, betale mest i skatt?, sa Dordi Hammer (R). Det var SVs Ola Vie enig i.

- De som tjener mer, må betale mer skatt, sa Fredagsvik (Ap).

- De betaler allerede skatt. Dette er snakk om formueskatten. Jeg synes ikke man skal henge ut de som har jobbet hardt og fått til noe. Jeg synes vi skal applaudere de dyktige næringslivslederne som utrolig mange arbeidsplasser på Frøya, sa Strømskag.

Det responderte ungdommene på. De ga Strømskag en stor applaus for den kommentaren.

- Vi trenger ungdom i politikken

Politikerne avsluttet debatten med å takke ungdommen for deres engasjement.

- Det var artig å høre hva dere er opptatt av. Fortsett å si ifra om det dere mener. Gå til Frøya ungdomsråd, ta kontakt med elevråd, eller send oss en melding direkte. Vi er veldig opptatt av å vite hva dere synes, sa Strømøy (Sp).

- Jeg er helt enig med Knut Arne. Jeg håper at dere hørte hva stortingspresident Tone sa i innledningen. Det lønner seg å engasjere seg. Det er den eneste måten dere kan påvirke det som skjer rundt dere på, sa ordfører Strømskag (H).

- Når dere ser den rekka med politikere her, er det ikke tvil om at det er et bilde på at vi trenger mer ungdom i lokalpolitikken. Ikke til forkleinelse for noen her, lo hun.

- Det er mye gråhåra folk her, ja, istemte SVs Ola Vie.

- Husk at alle partier også har ungdomsparti man kan engasjere seg i. Eller dere kan si hva dere mener i enkeltsaker. Bare bruk stemmen deres, oppfordret han.

Annonser
Annonser