Frøya nyheter

29.03.2020 °C m/s
Annonser
Salmar Havmerd Kina 8

Fest for verdens første havmerd

Som første media i Norge kan Frøya.no bringe bilder av verdens første havmerd. Salmars Oceanfarm 1 ble i dag overlevert under en fantastisk seremoni i Quingdao i Kina.

Tore På Sporet Tore Strømøy Redaktør Tore Strømøy
Annonser

- Framtiden starter nå!  Det var Salmargründer Gustav Witzøes ord da han og en delegasjon fra Salmar for noen timer siden var med på den offisielle overtakelsen av verdens første havmerd for produksjon av laks i Quingdao i Kina. 

Seremonien var av det slaget bare kineserne kan lage. Et enormt presseoppbud sammen med hundrevis av offisielle og gjester satt rinside da Oddny Witzøe ble gudmor til Oceanfarm 1. 

Interessen rundt dette prosjektet er enormt, ikke minst i KIna.


Fantastisk opplevelse

Seremonien på verftet i Quingdao ble en stor opplevelse for delegasjonen fra Frøya og Salmar. 

De norske gjestene ble tatt inn på en 200 meter rød løper, direkte overført på kinesisk tv. 

Gjestene fra Norge fikk først en omvisning på den 68 meter høye og 7000 tonn tunge stålmerden, en opplevelse som nok tok pusten til og med fra en frøyværing. 

For om havmerden ser imponerende ut på tegnebrettet, så var møtet med originalen noe helt annet. Framtiden til havbruk imponerer alle.


Artikkelen fortsetter under bildene: 

Miljøvennlig matproduksjone

Da Oddny Witzøe sendte champagneflaska, brøt jubelen løs. For kinesiske myndigheter er minst like spente på havmerden som norske.

Her var det fagpersoner fra bransjen som understreker at dette er begynnelsen på et langt samarbeid mellom Kina og Norge innen matproduksjon. 

Ny teknologi for å produsere mat til en voksende verden. 

Kinesisk media har slått havmerden stort opp som miljøvennlig og bærekraftig, og sender nok en hilsen til USA i samme slengen.


Til Frøya på båt

I dette øyeblikket er den norske delegasjonen på stor middag i Quingdao. 

Der skjer etter at kineserne har bydd på et 50 manns trommekorps, dansere, kinesiske løver og selvsagt et fantastisk fyrverkeri. 

er stort for Salmar-gjengen å i dag se på resultatet av det som startet som en vill ide. I dag står verdens første havmerd klar ved et av de største verftene i Kina. 

Nå skal merden fraktes til Frøya og Frohavet for å utforske bærekraftig oppdrett. En reise som tar 2 måneder. 

Men før det skal Salmars folk i møter med kineserne for å diskutere veien videre. For dette er ikke slutten, men som Gustav Witzøe så riktig sa det, dette er begynnelsen.


Under kan du se bilder fra overleveringen:

Annonser
Annonser