Frøya nyheter

01.06.2020 °C m/s
Annonser
Vardebrenning Titran Stian Pachov Vindkraft 5 Det var vardebrenning flere steder på Frøya onsdag kveld. Her fra Titran. FOTO: Stian Pachov.

Enorm oppslutning om vardebrenning mot vindkraft

Frøyainitiativet med vardebrenning mot vindkraft har spredt seg til hele Norge. I neste uke skal rundt 100 steder i Norge være med på markering mot vindkraftutbygging i urørt natur.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Tirsdag 8. oktober er det klart for vardebrenning mot vindkraft i hele Norge. Initiativet kommer fra den nasjonale organisasjonen Motvind. De samler vindkraft-motstanden i hele Norge, og inviterer nå til en storslått markering.

De skal benytte seg av en gammel norsk skikk, vardebrenning, som en symbolsk handling for å varsle alvorlig nasjonal fare.

- Det er enorm oppslutning om arrangementet i hele Norge. Det viser at flere har våknet og er opprørt over utviklingen vi ser, sier Eskil Sandvik i Nei til vindkraftverk på Frøya.

- Det tar helt av, sier han.


- Utrolig å være en del av dette

Aksjonsgruppen på Frøya arrangerte den første vardebrenningen i mars 2019. Da ble de overrasket over at deres kamp nådde ut til steder i hele Norge. Denne gangen er listen av bekreftede vardebål mye lengre.

Nå er det over hundre registrerte vardebål som skal strekke seg fra nord til sør i landet.

- Det er utrolig å være en del av dette. Vi får mange tilbakemeldinger på at det er vi som startet motstanden i den formen den er nå. Vi har utgjort en forskjell. Det føles godt, sier Sandvik.

- Vi vil oppfordre alle til å tenne varder på tirsdag. Slik skal vi vise at vi er mot vindkraftverk i urørt natur, sier han.


Brenner du for naturen?

Organisasjonen Motvind jobber for å gi vindindustrien motvind fra alle kanter. Tirsdag 8.oktober viser de det gjennom å tenne varder for å varsle om faren som truer:

- 40 år etter kampen for Alta-Kautokeinovassdraget markerer vi nå motstand mot at natur over hele landet gis til vindindustrien mot folkets vilje. Opprøret som startet den gang, er et samlet norsk folks kamp nå, forklarer Irene Njå Gjellestad i Facebook-arrangementet til Motvind.

- 13 store naturområder er truet av vindkraftutbygging gjennom forslaget til nasjonal ramme, og vårt mål er å brenne varde i alle sammen. Bli med å tenne varder for å varsle om faren som truer, oppfordrer hun.


Samles i Nessadalen

Første gang Nei til vindkraftverk på Frøya arrangerte vardebrenning var det markering både på Titran, Nesset, Fillingsneset, Dyrøya, Klubben og Uttian.

Denne gangen samler vindkraftmotstanderne seg på ett punkt; i Nessadalen.

- Vi sentrerer det til der vår kamp gjelder denne gangen. Det er i Nessadalen. Vi håper å samle mange til en felles markering like ved vindkraftområdet på Frøya, sier Lene Dahlø Skarsvåg i Nei til vindkraftverk på Frøya.

- Vi skal bygge et stort bål. Det skal vises. Alle er velkommen til å delta, sier Eskil Sandvik.


Annonser
Annonser