°C
Annonser
Andreas Og Julie Rokseth

En helt spesiell konsert om lyset

De har studert verdensmusikk og bosatt seg i tangometropolen Rotterdam. Mandag kommer søsknene Andreas og Julie Rokseth "hjem" til Sula for å holde lyskonsert for pilegrimer og frøyværinger.

Tore På Sporet Tore Strømøy Redaktør Tore Strømøy
Annonser

De er blitt 31 og 26 år gamle, musikerne Andreas og Julie Rokseth. I dag er musikersøsknene med røtter på Sula blitt profesjonelle musikere på henholdsvis trekkspillet bandoneon og harpe med tilholdssted i Rotterdam. 

Her har de studert verdensmusikk med tango som spesialitet og har tatt kjempesteg siden de spilte sin siste konsert på Sula. 

Noe de har gjort mange ganger i oppveksten.  I dag er de ettertraktede musikere som holder konserter i Nederland, Tyskland, Sverige, Danmark og Norge.

Så nå er det slutt på tiden da man bare be duoen spille noen låter på Sula. Nå må de bookes i god tid på forhånd.



Pilgrimsreise



Det var høsten 2014 at Julie og Andreas Rokseth la ut på en kreative pilgrimsreise og for å bli musikere i verdensklasse. 

Reisen gikk til Buenos Aires. Oppholdet i tangoens hovedstad resulterte i CDen “Estación San Telmo”, som reflekterer de to sidene av duoens musikalske uttrykk; originale arrangementer av tradisjonelle tangoer og deres egne komposisjoner.

Etter Buenos Aires gikk turen videre til Uruguay hvor de kombinerte sin musikk med time-lapse video de tok i den lille fiskelandsbyen Cabo Polonio. 

-Det var nok bakgrunnen vår fra Sula som satte igang inspirasjonen til å begynne med fotokunst på kysten av Uruguay,  sier Julie.

Deretter  gikk turen til Rotterdam i Nederland hvor duoen startet på sine mastergrader i tangomusikk.

 


Toppkarakterer



I juni 2017 holdt de sin avsluttende eksamenskonsert hvor musikken ble kombinert med egen fotokunst fra forskjellige steder i verden, blant annet en nydelig soloppgang fra Sula. 

Begge to gikk ut med karakter 10 av 10, en sjelden bragd på dette universitetet.

I sommer tilbringer søskenparet noen uker igjen på Sula, hvor de har røttene sine og hvor mamma Evelyn Ovesen bor og driver firmaet SulaKultur. 

Her vil de jobbe med å fange den sterke inspirasjonen som øya alltid har gitt dem, gjennom å ta bilder, skape time-lapse videoer og skrive musikk, for så å ta kunsten med seg ut i verden igjen.

I høst skal de fremføre musikken og kunsten sin på blant annet kunstfestivalen i Amsterdam NEU NOW, og diverse konserter på den tyske festivalen «Denkmalkunst KunstDenkmal».

 


   Tilbake til Sula

  

Mandag 24 juli er duoen tilbake på Sula igjen for å spille konsert for pilegrimer og andre som ønsker å høre deres flotte musikk. 

Det er Kyst Norge som har ønsket seg en konsert i Sula kapell i forbindelse med den aller første pilegrimseilasen til øya. 

Duoen har skapt begrepet Sulalys, som er temaet for konserten.

 «Sulalys er det unike og skiftende lyset som omfavner øya til forskjellige tider. Sulalys er lyset som brenner i folkesjela her, som sammen med fyrets stråler brakte håp og trygget gjennom de lange mørke vintrene. Sulalys er lyset vi bærer med oss, en sterk kreativ inspirasjon som blir i oss lenge etter at vi har forlatt øya.»

 

Spille for pilegrimene

 


Det er altså selskapet "Sulakultur" som er teknisk arrangør av den første pilegrimskonserten på Sula, og Evelyn Ovesen håper dette kan bli starten på mange flere besøk på Sula av kystpilegrimene.

-Dette blir jo en test på om Sula egner seg som sted for pilegrimsturen, så vi må gjøre en god jobb, sier hun.  

-Vi vet ennå ikke hvor mange pilegrimer som kommer på denne første turen, men vi håper jo på flest mulig.

-Men konserten i kapellet er åpen for alle, så vi håper flere enn pilegrimsbåten kommer til Sula neste mandag. 

-Jeg er jo rimelig innhabil i forhold til musikerne, men jeg har vært i Rotterdam og hørt dem, og lover at de nesten ikke er til å kjenne igjen fra tidligere år, ler hun. De er rett og slett blitt veldig gode!

 

Konsert med Andreas og Julie Rokseth, Sula kapell, mandag 24 juli kl 20.00

Annonser
Annonser