Frøya nyheter

19.01.2019 °C m/s
Annonser
1 Sta Guri Kunna Vgs  Petter Skaget Marius Hoff Berit Flåmo

Elevene starter protestaksjon mot flytting

Elevene på studiespesialisering på Frøya har startet underskriftskampanje mot å flytte til Hitra. I dag fikk Petter Skaget og Marius Hoff i 1STA ordfører Berit Flåmo til å være den første som signerte protesten.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

Elevene som går studiespesialisering på Frøya kan bli nødt til å fullføre utdanningen sin på Hitra dersom linjen flyttes til Guri Kunna vgs. skolested Fillan. Det får ungdommen til å se rødt.

Nå har de startet opp en protestaksjon mot forslaget om å flytte studiespesialisering til Hitra:

- Vi merker et stort engasjement mot dette forslaget, både fra ungdommer og foreldre. Dette handler ikke bare om oss som går der i dag, men også om de ungdommene som kommer etter oss, sier Petter Skaget i 1STA.

- Vi har laget en underskriftskampanje som vi starter opp i dag, og vi forventer å få inn 2000 signaturer frem til fristen om én måned, sier Marius Hoff 1STA.Noen får 12 timers lange skoledager

I dag tok Petter og Marius turen opp til kommunehuset på Frøya, for å møte ordfører Berit Flåmo, og forklare hvorfor de er så store motstandere av å flytte studiespesialisering. 

- Det handler hovedsaklig om reisevei. For en person som bor på Dyrøya så kan det bli snakk om en 12 timers lang skoledag når man regner med reisetida med bussen. Fra halv syv om morgenen til halv syv om kvelden, sier Marius.

- Da får man ikke tid til å drive med idrett, ha en ekstrajobb eller drive med andre fritidsaktiviteter. Da må man kun gjøre lekser og så gå og legge seg, sier Petter.- Vi har et godt nok tilbud

Det er fylkeskommunen som har gitt Guri Kunna vgs. oppdraget om å komme frem til nye organiseringsmodeller. 

Det handler om å gi elevene flere programfag å velge mellom, flere fordypningsmuligheter og mer stabilitet og forutsigbarhet i skolehverdagen. De mener at de kan tilby et mer robust tilbud på ett felles skolested.

- Det høres flott ut med noen ekstra fag å velge mellom. Vi vil jo ha det. Men det kommer til en for høy pris, sier Marius.

- Vi føler at vi har et godt nok tilbud på Frøya, sier han. Artikkelen fortsetter under bildet av Guri Kunna vgs. skolested Frøya: 

Frøya-kultur-og-kompetansesenter Det er utarbeidet mange forskjellige modeller, men alle modellene viser at studiespesialisering er linjen som eventuelt må flyttes til Hitra. Til gjengjeld vil Frøya eventuelt få et yrkesfag fra Hitra.Tror elevene vil velge yrkesfag i stedet

De tror at elevene kommer til å flykte fra studiespesialisering og heller velge yrkesfag dersom de må skifte skolested til Hitra. 

- Jeg kjenner flere som heller ville valgt Naturbruk dersom de visste at de ikke kom til å få gå på skole på Frøya i tre år. Og mange på ungdomsskolen vil nå vurdere om de heller skal flytte til Trondheim for å gå studiespesialisering, sier Marius.

- Vi forventet jo å få gå på skole på Frøya i tre år. Det var ingen som nevnte dette for oss da vi søkte på skoler. Det hadde helt sikkert påvirket valget til mange, sier Petter. 

- Alle i klassen vår står bak kampanjen. I tillegg til at foreldrene støtter oss. De reagerer enda kraftigere enn vi gjør, sier guttene.
Ordføreren støtter ungdommen

Det er ingenting som er bestemt. Modellene er kun lagt frem av Guri Kunna vgs., og nå har alle mulighet med å komme sine innspill i saken. 

Derfor har 1STA startet opp en underskriftskampanje, og har allerede snakket med bedrifter og ulike bedrifter for å få med så mange som mulig på laget. 

I dag skrev ordfører Berit Flåmo under på protesten:

- Selvfølgelig så støtter jeg ungdommene når de engasjerer seg på denne måten. Det er de som er fremtiden vår, sa Flåmo, da hun skrev under.

- Det er ungdommen som får kjenne disse endringene på kroppen. Så det er viktig å høre på dem, sa hun. 
Redd for å miste ungdommene

Som ordfører så er hun svært opptatt av at Frøya skal ha et godt tilbud som gjør at man beholder ungdommen så lenge som mulig i kommunen. Det har mye å si for om de velger å flytte tilbake.

- Dersom endringene blir gjennomført så får Frøya en ren yrkesfagskole, og det tror vi ikke er fremtiden. Det er ikke det næringen har sagt at de ønsker. De ønsker at flere velger å ta videre utdanning, og studiespesialisering er viktig i så måte, sa Flåmo.

- Jeg er også redd for at vi mister ungdommene våre til nære og fjærne kommuner. Vi ønsker å ha dem her så lenge som mulig, sa hun. 

- Jeg er utrolig stolt over ungdommene i klassen her. De fortjener mye ros for at de engasjerer seg og sier ifra. Det synes jeg er utrolig tøft, sa ordføreren.
Annonser
Annonser