Frøya nyheter

30.10.2020 °C m/s
Annonser
Jon Ingvar Østnes, Diakon, Frøya sokn

- Jeg har en veldig givende jobb

Jon Ingvar Østnes var sykepleier i 23 år før han fikk et kall fra Gud. Nå har han vært diakon i over 20 år. - Jeg har en veldig givende jobb, sier han.

Ida Nordland Hillestad Ida Nordland Hillestad +47 480 90 059
Annonser

- Jeg har vel jobbet som diakon nå i 20 år. Tida flyr når man har det gøy og bra der man er, smiler Jon Ingvar Østnes (65).

Han har alltid hatt mye omsorg for andre og villet være til hjelp om noen trenger det.

Først var han sykepleier med spesialisering i nyresyke i 23 år, før han fikk et kall fra gud om å gjøre noe annet.

- Jeg følte det var riktig å skifte beite da jeg gjorde, og siden den gang har jeg vært diakon, smiler Østnes.
Sykepleier i 23 år

Etter gymnaset valgte Jon Ingvar å studere til å bli sykepleier. Etterhvert bygget han på utdannelsen sin og ble spesialisert på nyresyke.

- Jeg jobbet på intensivavdelingen og trivdes veldig godt. Det var en veldig givende og spennende jobb, forteller Østnes.

Han forteller at hans mor var sykepleier og faren hans var politimann.

- Jeg gikk definitivt i min mors fotspor, ler Østnes.

Østnes jobbet som sykepleier i hele 23 år før livet tok en annen retning.Fikk et kall fra Gud

Jon Ingvar var delaktig i menigheten i Namsos ved siden av jobben på sykehuset. Da menigheten plutselig trengte en ny diakon ble han nysgjerrig.

- Jeg kan ikke si jeg visste hva det var en gang. Jeg ble veldig nysgjerrig på hva en diakon gjorde og hva slags oppgaver man hadde i menigheten, forteller han.

- Så ble det til at jeg grunnet på dette i noen år faktisk. Menigheten fant til slutt ei de ansatte, men så sluttet hun etter en stud - og da søkte jeg på stillingen, smiler Østnes.

Han forteller at han fikk en følelse han ikke hadde kjent på tidligere.

- Jeg følte jeg fikk et slags kall fra Gud om at dette er noe jeg skulle gjøre, det føltes veldig riktig. Det er jeg ikke i tvil om den dag i dag, sier Østnes.

- Gud kallet meg til noe annet, smiler han.Et gammelt yrke

Diakonens yrke er gammelt og står skrevet om i bibelen. Jon Ingvar forteller at man kanskje synes det er vanskelig å vite hva en diakon faktisk gjør.

- Det kan være så mangt. Jeg arbeider med diakonalt arbeid, som vil si at nestekjærlighet og inkluderende felleskap står i fokus, sier han.

Han legger til at kamp om rettferdighet og vern om skaperverket også er viktige i jobben hans.

- For å forklare hva jeg gjør så er jeg der for mennesker som behøver det, sier Østnes.

- Jeg er mye på eldrehjemmet, jeg prater med folk som opplever sorg eller har det tungt i livet, jeg er på skolen og jobber forebyggende, fortsetter han.

- En diakon arbeider med sosiale tiltak og omsorgsoppgaver i Den norske kirke. Min oppgave er ikke å lede, men å gå sammen med, smiler Østnes.
Saken fortsetter under bildet.

Diakon, Frøya sokn, Jon Ingvar Østnes
Jon Ingvar bærer en vest med Diakon bak på ryggen. Denne bruker han mye i hverdagen og når han gjør diakonalt arbeid på Frøya.
Fantastisk å jobbe på Frøya

Da Jon Ingvar sin kone fikk tilbud om å bli sokneprest på Hitra flyttet de ut til øyriket, og har ikke sett seg tilbake.

På tross av at kona er fra Bergen og Jon Ingvar fra Trondheim, har Frøya gitt mersmak.

- Frøya er en unik øy og et flott samfunn, her er det lett å bli kjent med mennesker og jeg er takknemlig for å være diakon her, forteller Østnes.

Etterhvert er også Frøya og øyas beboere blitt kjent med diakonen og det er sjeldent han får ta seg en luftetur helt i fred.

- Noen ganger må jeg bare ut å lufte hodet litt, da hender jeg går ned på butikken og kjøper meg en sjokoladebit, sier han.

- Og på en sånn liten tur kan jeg fort å ha møtt på fire stykker som ønsker å snakke med meg, men det er bare fint. Jeg er alltid her og må ta meg tid til folket, smiler Jon Ingvar.

- Jeg har en veldig givende jobb.- Du er unik, husk det

Det er ikke alltid lett å bære på tunge eller vanskelige ting alene og diakon Jon Ingvar oppfordrer alle som har det tung, til å snakke med noen.

- Vi mennesker er ikke skapt til å bære på tunge ting alene, sier han.

- Det gjelder å finne den personen som du kan snakke med. Det er samme hvem det er, om det er foreldre, bestevenn, nabodama eller meg, bare ikke hold på det alene, sier en ivrig Østnes.

Han mener mennesker skal hjelpe hverandre og støtte hverandre, alle er unike. Det finnes ingen andre som deg der ute.

- Du er unik, husk det, smiler Østnes.


Annonser
Annonser