°C
Annonser
Ingrid Kristiansen Kommuneoverlege Korona 2021 3

-Derfor velger vi å holde en streng korona-linje

På tross av at Frøya ikke har noen nye koronasmittede, kjører kommuneoverlege Ingrid Kristiansen (bildet) og beredskapsledelsen en streng linje med munnbind-påbud og tøffe koronaregler. Nå forklarer hun hvorfor.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- I utgangspunktet forholder vi oss til de nasjonale retningslinjene, sier Ingrid Kristiansen, kommuneoverlege i Frøya kommune.

Det er en setning hun har blitt vant til å ytre det siste året. Frøya kommune har stort sett lent seg på de nasjonale anbefalingene.

- Noen oppfatter Frøya som "best i klassen". At man har veldig strenge regler i forhold til smittetrykket. Hva sier du til det?

- Vi er i en ustabil situasjon med de muterte virus-utbruddene i Norge. Vi ser hvor raskt situasjonen kan snus på hodet. Derfor føler vi at det er tryggest å forholde oss til de nasjonale retningslinjene, sier Kristiansen.


Munnbind-påbud for de besøkende

Mens større byer i Norge slipper opp på noen av retningslinjene, innfører Frøya kommune munnbind-påbud. Derfor er det flere som kritiserer beredskapsledelsen for å være for streng.

- Vi har forståelse for at folk er lei og ønsker at samfunnet skal åpnes opp igjen. Det vil vi alle. Vit at vi vurderer situasjonen fortløpende, og åpner så raskt vi mener at det er forsvarlig, sier kommuneoverlegen.

- Årsaken til at vi gjeninnførte munnbind-påbud var vinterferien. Frøyværingene var allerede veldig flinke til å bruke munnbind. Påbudet er for å gi de besøkende klare retningslinjer, forklarer hun.

- Vi ønsker vinterferiegjester velkommen - så lenge de er friske og forholder seg til reglene! De som bor i områder med høy smitte, anbefales å holde seg hjemme, sier Kristiansen.


Artikkelen fortsetter under bildet:

Kommuneoverlege Ingrid Kristiansen.- Har sett hvor fort det kan svinge

Hun forstår at frøyværingene stiller spørsmål ved hvorfor Frøya, med null ny smitte ikke slipper opp mer:

- Hadde det kun vært Frøyas smittetall vi skulle ta hensyn til, så kunne vi åpnet opp litt. Men vi må se det store bildet. Vi må ta hensyn til regionen vi befinner oss i og den ustabile situasjonen vi er i. Derfor må vi vise ansvar, sier Kristiansen.

- Vi har sett hvor fort det kan svinge. Derfor mener vi at det er riktig å følge de nasjonale anbefalingene, sier hun.

- Frøya er en liten og sårbar kommune, med mange som reiser inn og ut av kommunen vår. Derfor velger vi å holde den strenge linja, sier Kristiansen.

- Vi er veldig takknemlige for å se at næringslivet også er veldig bevisste på sitt ansvar under pandemien. De har respekt for at de er en stor del av vårt lille samfunn.


Artikkelen fortsetter under bildet:- Dette skal vi klare

I forrige uke gjennomførte Frøya den tredje runden med massevaksinering. Det skjer fremskritt på Covid-19-fronten i kommunen. Det betyr at kommuneoverlegen er optimistisk for tiden fremover.

- Vaksineringen er godt i gang. Vi ser lyset i tunnelen, sier Kristiansen og smiler.

- Det handler om å holde ut det siste partiet av maraton nå. Det er tyngst på slutten, men vi skal greie å komme oss gjennom det, sier hun.

- Etter hvert vil store deler av befolkningen være vaksinert. Da vil hverdagen bli mer og mer normal. Slik det ser ut nå kan det skje mot sommeren/høsten i år, sies det nasjonalt.

- Målet er selvsagt å få lettet opp mer før den tid. Det som er utfordringen er de muterte virusene, sier hun.

- Det som er trøsten er at det vi har gjort før også virker på de muterte virusene. Vi må fortsette å holde avstand, vaske hender, holde oss hjemme når vi føler oss syke og så videre. Dette kan vi!Disse reglene gjelder nå

Om få uker er det ett år siden unntakstilstanden startet, den 12.mars 2020. Siden da har hele Norge blitt vant til å forholde seg til nye korona-retningslinjer som endres etter smittesituasjonen.

Den siste tiden har situasjonen vært litt mer uoversiktlig for mange. Mange stiller spørsmål til hva som er lov og ikke lov? Det skjer spesielt som en følge av at enkeltkommuner velger å gå egne veier.

- Vi mener at det er viktig å gjøre alt vi kan for å åpne. Vi liker ikke å si nei til ting. Men barn og unge ligger fremst i panna vår. Det er de vi prioriterer først. Så får vi voksne være tålmodige litt lenger, sier Kristiansen.

- Vi forholder oss til de nasjonale reglene der man har lov til å ha 5 gjester i heimen, være ti personer på privat arrangement innendørs og 20 personer på privat arrangement utendørs, forteller hun.

- Tommelfingerregelen man kan bruke er: Er det nødvendig? Kan det vente? Da finner man som oftest frem til de riktige svarene, sier Kristiansen.Voksenidretten er lei av å vente

Selv om mange finner frem til reglene, er det ikke sikkert at de liker at de leser.

Voksenidretten er et eksempel på aktører som mener at det er på høy tid med endring på reglene.

Etter ett år på sidelinjen, får flere særforbund daglige bekymringsmeldinger fra klubber som ber regjeringen åpne for aktivitet for spillere over 20 år. Årsaken er å hindre frafall, ivareta klubbmiljø og spillernes fysiske og psykiske helse.

- Jeg har forståelse for at voksne også savner idretten, men det viktigste har vært å åpne for aktivitet for barn og ungdom. Nå håper vi at de voksne snart får komme etter, sier Kristiansen.

- Vi sa ja til at RBK fikk trene i Frøya Storhall, fordi de er et elitelag. De forholder seg til helt andre testregimer, fritidskarantener og regler enn oss andre. De er også unntatt de nasjonale reglene ettersom dette er jobben deres, forklarer Kristiansen.

- Vi skulle ønske vi kunne åpnet for alle, men vi må vente tålmodige litt til, sier hun.

- Vi voksne har så mange andre muligheter til å holde oss aktive. Når det gjelder den sosiale biten er det viktig å finne andre møteplasser - gjerne utendørs - som kan erstatte det mens vi venter, sier Kristiansen.Det er viktig at hver enkelt selv tar ansvar for å orientere seg i gjeldende anbefalinger og retningslinjer.

Har du spørsmål – ta kontakt med kommunens korona-mail: korona@froya.kommune.noAnnonser
Annonser