°C
Annonser
Dataangrep Cyberangrep

Dataangrep rammer Måsøval fiskeoppdrett

Et dataangrep på teknologiselskapet Akva-group, rammer også oppdrettsselskapet Måsøval. -Heldigvis klarer vi å opprettholde driften med manuelle grep, sier Gunnar Aftret i Måsøval.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser


Teknologileverandøren Akva Group er rammet av et cyberangrep.

Det bekreftet selskapet mandag formiddag.

Angrepet det er snakk om er et løsepengevirus. Det gjør at flere nøkkelsystemer i selskapet er nede.


Mistet tilgang på viktige systemer

Dette får følger for Måsøval fiskeoppdrett. De er en av Akva Groups mange kunder.

- Vi har et samarbeid med Akva Group på to områder. Fishtalk: Der vi samler all vår informasjon om fisk, og Serverdrift: De drifter serverne hvor vi har våre økonomisystemer, forklarer Gunnar Aftret, finansdirektør/CFO i Måsøval fiskeoppdrett.

- Nå har vi ikke tilgang på systemene våre i Akva Group. Det gjør at vi nå må samle all data manuelt i excel-ark. Slik at vi kan rapportere inn biologisk data om fôring, antall fisk, lakselusnivå og så videre, når systemet er oppe igjen, sier Aftret.

- Vi klarer oss bra med dette inntil videre. Det er derfor ikke kritisk for oss på kort sikt. Men varer det i over en uke, må vi nok rigge opp alternative løsninger, sier han.Driften går som normalt

På tross av cyberangrepet i Akva Group og midlertidige manuelle rutiner, fortsetter Måsøval fiskeoppdrett tilnærmet som normalt.

- Foreløpig føler vi oss ikke særlig rammet. Driften vår går som normalt, sier Aftret.

- Vi fôrer fisken som normalt, og planlegger slakt, utsett og lignende i et annet system slik at dette går greit, sier han.Tillit til Akva Group

Siden angrepet har Akva Group samarbeidet med myndighetene for å få oversikt over situasjonen og minske skadene etter angrepet.

Deres hovedfokus har vært å gjenopprette dataene.

- Hva tenker dere om at dette rammer dere?

- Inntil videre har vi tillit til at Akva Group håndterer dette på en profesjonell måte og har gode reserveløsninger, sier Aftret.Annonser
Annonser