°C
Annonser
Lene Dahlø Skarsvåg 23

Lene er klar for verden igjen

Lene Dahlø Skarsvåg har det siste året gjort seg bemerket både som profilert vindkraftmotstander og kommunepolitiker. Hun får masse skryt både av tilhengere og motstandere. Men hvor kom hun fra, lurer mange. I dette portrettet får du svaret.

Tore På Sporet Tore Strømøy Redaktør Tore Strømøy
AnnonserLene Dahlø Skarsvåg (48) fra Sandvika er kommet som en frisk vind inn i medielyset på Frøya. Både som aktiv politiker for Senterpartiet på Frøya og som vindkraftaksjonist i Nessadalen er hun blitt lagt merke til.

-Hun derre Lene er virkelig flink, sier en frøyværing jeg møter. -Men hvem er hun egentlig?

Frøya.no møter Lene Dahlø Skarsvåg hjemme på gården i Sandvika for å få svar på spørsmålet. Hun er alene hjemme i dag. Kun hunden holder henne med selskap. Mannen Kristian er ute, det samme er de tre barna.

Og akkurat her ligger forklaringen på hvorfor denne dyktige damen ikke har syntes før.

Hun har prioritert hjem og familie i mange år. I en lang periode var det de som fikk all hennes oppmerksomhet, ikke minst har det krevd tid å lære seg det meste om asperger syndrom, som den eldste av barna her.

Men om det har vært krevende i perioder er det år hun aldri ville vært foruten.

Nå er alle ungene ute av redet, gården har ikke lenger dyr, og trefellingsprosjektet hun og mannen har jobbet med er over. Lene har fått tid til andre ting.

-Nå stikker jeg hodet ut i verden igjen, sier hun og ler.Titran skapte meg


- Hvem jeg er? Jeg er en sjenert jente fra Titran, ler hun der hun setter seg godt til rette i sofakroken med tekoppen i fanget og satt fram boller og kaker, akkurat som mora ville gjort det.

-Jeg blir mer og mer lik henne, ler Lene.

-Jeg vokste opp på Titran, som da var en bygd hvor vi som bodde der hadde det trygt og godt.

Vi hadde naboer som brydde seg om hverandre og passet på hverandre. Og dengang hadde vi to butikker og alt vi trengte på Titran.

Så eneste grunn til å dra utenfor bygdas grenser var når jeg skulle få meg julekjole.

Denne oppveksten har formet meg som menneske, og jeg bærer med meg arven fra oppveksten i måten jeg tenker på nå også. Jeg liker det trygge og nære hvor man bryr seg om hverandre.

Jeg liker de små bygdene og at det skal være liv derMamma og asperger syndromLene ble mamma da hun var 23 år gammel. Da hadde hun knapt hørt uttrykket Asperger syndrom.

Men hennes første datter Solrun fikk denne diagnosen da hun var 5 år gammel. Asperger er en mild form for autisme, som gir noen ekstra utfordringer for både foreldre og ikke minst de som har det.

Men det har Lene tatt på strak arm, og satte seg mer enn godt inn i hva dette dreide seg om. Den grundigheten har hun tatt med seg videre. Noen ganger blir det nesten for mye av det gode.

-Det er nok ikke mange på Frøya som kan mer enn meg om dette, ler hun. -Vi har i alle fall brøytet vei for andre som får samme diagnose.

I dag er jentungen en ung dame på 25 , som har flyttet i egen bolig på Sistranda og som utrolig nok er tøff nok til å synge for publikum i Havdur. Glad i å synge som hun er.

Lene fikk to barn til. Gutten er i dag 23 og jenta 17 og på farten til å flytte for å gå skole.Lene Dahlø Skarsvåg 21 Lene valgte å prioritere barn og hjem i mange år. Nå som ungene er ute av redet, er også mamma Lene klar for verden.


Ut i verden


Plutselig kom dagene da ikke ungene trengte mamma Lene så mye mer. Hun har også jobbet på gården i Sandvika og vært med mannen når han har jobbet med å felle sitkagran. Men nå er også dyrene borte, og kommunen har overtatt jobben med å fjerne uønskede trær, så der forsvant den jobben også.

-Det er vel mye derfor at jeg har jeg stukket hodet ut i verden, sier Lene.

-Jeg må ha noe å holde på med, og nå er mye av det jeg har holdt på med borte. Derfor passer det godt å holde på med både politikk og vindkraft, smiler hun.

Men inntredenen i politikken var ikke noe hun higet etter.

-Før forrige valg sa jeg ja til å være listefyll for Senterpartiet og ble forskrekket da jeg leste i avisa at jeg var satt opp på tredjeplass.

Jeg prøvde å krangle litt på den, for jeg hadde ikke noen ambisjoner om mer enn listefyll. Men ble ikke hørt.

-Heldigvis kom jeg ikke inn. Vi fikk inn bare en, sier hun.
Brakvalg
Men foran valget i fjor høst sto Lene igjen mot toppen, nå på andreplass på lista.

Senterpartiet gjorde et brakvalg og femdoblet antall kommunestyrerepresentanter. Ikke minst takket være et klart nei til vindkraft på Frøya, hvor Lene også spilte en aktiv rolle

-Det var stas og en stor ære for meg å oppleve dette. Jeg havnet midt i politikken som medlem av formannskap og kommunestyre over natta.

-Jeg var nervøs og lurte et øyeblikk på hva jeg hadde gjort, men tenkte at jeg sikkert ikke var noe dummere enn de andre.

-Det hjalp at partilederen og jeg samarbeider veldig godt. Det gjorde vi forrige periode også, så jeg var mer forberedt.

Dessuten ha vi har samme humor. Vi er enige om at alt ikke trenger være så fryktelig seriøst, heller ikke i politikken.

Jeg tror det er viktig å ikke ta seg selv så høytidelig.Vindkraft kommer ikke


Lene var tidlig motstander av planene om vindkraftverk på Frøya.

Allerede under folkeavstemningen i 2005 hadde hun entret gulskjorta. Men så kom det mange "stille" år.

-Jeg trodde ikke det kom til å komme noen vindturbiner på Frøya. Hadde nesten glemt det da det hele plutselig dukket opp. Da ble jeg med igjen. Planla fakkeltog og reiste med til Stortinget for å protestere. På med gulskjorta.

Da Eskil Sandvik ville ha henne med i aksjonsgruppa, sa hun ja.

-Men jeg sa ifra at jeg ikke er typen som lenker meg fast foran gravemaskinene.

Jeg søker løsninger på annen måte. Med argumenter. Her fikk jeg virkelig prøve meg, for ting gikk veldig fort.

Lene havnet bokstavelig talt midt i vinden. Det ble mye i media og mye oppstyr. I sommer trakk Lene seg tilbake.


Lene Dahlø Skarsvåg 22 Jeg er heldigvis utstyrt med masse godt humør, sier Lene. Smilet sitter løst.
Ble mye uro-Det ble litt for mye uro for datteren min, som også ble konfrontert med at mamma var veldig synlig, forteller hun.

-Da jeg følte at det gjorde henne litt urolig, valgte jeg en lavere profil. Men jeg er fortsatt medlem av aksjonsgruppa.

Men det betyr absolutt ikke at jeg er mindre engasjert i saken. Jeg er fortsatt i Nessadalen, men står ikke høyest på barrikadene lenger.

Jeg føler vel at kampen også står i Nessadalen, men blir ikke avgjort der. Men Nessadalen er selve symbolet på folkets kamp mot naturødeleggelsene. Krigen må vi vinne politisk.

Jeg jobber annerledes nå. Sender masse mailer til folk som har innflytelse, leter etter ting vi kan bruke. Argumenter.

Det har jo vært en overkjøring av demokratiet. Jeg syns det er meningsløst at vi ikke klarte å stoppe turbinene på Frøya.

Jeg trodde helt sikkert vi skulle klare det. Og så kom de likevel. Lene sukker og blir alvorlig.Samvittighet-Men Frøya har klart å snu stemningen i Norge når det gjelder å bygge vindturbiner i urørt natur. Det tror jeg alle vi som har jobbet mot på Frøya kan ta litt av av æren for, slår Lene fast.

-Jeg føler faktisk skyld for det som skjedde. Fordi vi ikke klarte å stoppe dem. Hvor feilet vi, hva var det vi overså?

Jeg føler fortsatt at vi må gjøre noe. Vi ønsker å få tilbake området, få ned turbinene. Jeg er oppriktig bekymret for både lyd og lys, og ikke minst for drikkevannet vårt. Denne saken er alt for dårlig konsekvensutredet.

Men hva med framtiden som politiker? Kan Lene bli ordfører en gang i framtiden. Noen mener hun kan. Selv ler hun når vi legger fram forslaget.

-Jeg har ikke flere ambisjoner nå. Jeg har allerede oppnådd flere mål enn jeg kunne drømt om. Jeg får lov til å være med å fortsatt gjøre Frøya til et godt sted å bo.

-Men ordfører nei jeg vet faktisk ikke om jeg ville vært det om jeg fikk sjansen heller. Å være ordfører er en livsstil. Du er det døgnet rundt. Men vi har en kjempegod ordfører nå i Kristin. Hun er virkelig dedikert og gjør en veldig god jobb.
Formannskap Dordi Hammer Lene Dahlø Skarsvåg Arvid Hammernes Knut Arne Strømøy Kristin Strømskag Geir Meland Berit Flåmo Lene i det gode selskap. -Å få være medlem av formannskapet er en stor ære for meg, sier Lene Dahlø Skarsvåg.Ville bli lærer


Om Lene ikke har drømt om å bli ordfører, så er det en ting hun alltid har drømt om å bli. Nemlig lærer.

-Det var lærer jeg ville bli, alt fra jeg var ung. Jeg har alltid hatt lyst til det.

Da det ble mulig å ta læreutdannelse desentralisert hadde jeg planer om å hive meg på. Men det ble ikke noe av det. Nå er det for seint, syns jeg.

-Men jeg lærer fortsatt, jeg elsker å lære nye ting. Helse og oppvekst er mine hjertesaker, men etterhvert ser man jo at alt henger sammen og alt blir like spennende.

Jeg tror det viktigste er at politikerne er renhårige og hører på folket. Det er masse kloke folk her ute, og det er viktig at alle blir lyttet til, selv om alle ikke får viljen sin.Liten jobb


Lener stråler når hun forteller engasjert om alt hun har vært med på i det siste. Men hun ønsker seg mer. Kanskje en liten jobb også.

-Jeg har spekulert i å finne på noe "litt utenfor", men har ikke funnet noe enda. Jeg har jo ikke papir på noe.

-Men jeg lærer hver dag av folk jeg møter. Jeg har fått mange verv og oppgaver, og jeg gleder meg til å komme igang med politikken igjen på høsten.

-Jeg tror ikke jeg alltid har rett. Om noen overbeviser meg med fakta og argumenter at jeg har tatt feil, snur jeg. Jeg vet jeg er ny og læringskurven stupbratt.

Jeg tror for eksempel folk i øyrekka og på Titran vet best hvordan de vil ha det der de bor, kanskje bedre enn vi som sitter på Sistranda.

-Det er heldigvis tre år igjen av kommunestyreperioden, så jeg har så vidt kommet i gang.

Det var rett og slett herlig å kaste seg ut i verden igjen, sier Lene Dahlø Skarsvåg.Annonser
Annonser