Frøya nyheter

19.06.2019 °C m/s
Annonser
Sauene Til Ole Bakken 20

Bli med og hent sauene på Inntian

Ole Bakken og Harald Mathisen gjeter sauene over i båten sammen med hjelp av tre hunder. Her henter de sesongens siste flokk med villsauer på Inntian.

Oskar Gårdsrud Paulsrud Oskar Gårdsrud Paulsrud 902 66 958
Annonser

Ole starta med sauer for å ha kontroll på vegetasjonen rundt barndomshjemmet på Inntian. Nå har han cirka 250 sauer han styrer ved siden av jobben som fisker. I dag skal de siste seksti sauene og lammene hentes fra øya, for å sendes til slakt.

Alt er gjort klart på kaia, og nå nærmer vi oss svaberget på Inntian hvor sauene skal gjetes over i båten. En liten spasertur på Inntian og gressletta åpner seg foran oss, hundene er raskt i gang med å samle sauen, når skal den merkes og telles slik at alle papirer er i orden når slakterbilen overtar sauene etter et lite mellombeite på Sistranda.

Sauene Til Ole Bakken 9 Det kan virke noe brutalt, men alle sauene må merkes med økologisk øremerke.

Økologisk øremerking

– Vi øremerker sauene med Debio-merke så man vet de er økologiske, forteller Ole, og legger til at dette er et krav når man har økologiske sauer.

Sauene gjetes inn i en smal innhegning der Harald holder sauen, mens Ole stifter fast øremerket. 

En etter en får sauene det lille gule merket som viser at de er økologiske. Det ser brutalt ut når øremerkene settes på, men kort tid virker det som sauene har glemt at de nettopp fikk ny ørepynt. Etter merkingen slippes de ut i en mer åpen innhegning. En ny flokk sauer blir ført igjennom samme prosessen.

Harald holder på en sau, og sier:

- Denne må være på ni kilo!

Ole nikker og forklarer:

- Det er slaktevekt Harald refererer til, sier han.

- De må veie 25 kilo for å kunne slaktes, og da er det cirka ni kilo slaktevekt på dem, spesifiserer han videre.

Etter merkinga blir de tatt gjennom innhegningen en gang til for å telles opp og fordeles, alle sauene har ikke plass på en båttur. Så langt er Ole godt fornøyd med gjennomføringen.

- Det har gått som forventa sier han.


Sauene Til Ole Bakken 14 Rolig men bestemt, kommanderer Ole Bakken hundene sine til å føre saueflokken fra beitet på Inntian og ned til båten.

Lydige hunder

Oles tre gjeterhunder gjør kort prosess i å samle og føre saueflokken ned mot båten. Ole går sammen med de tre hundene og gir klare kommandoer som gjør at hundene fører saueflokken i rolig tempo akkurat dit han ønsker at de skal gå.

Dette er årets sjette tur for å hente sauer og lam på Inntian, og nå går den nest siste samlingen av saueflokken om bord i båten.

- Vi henter de seksti siste sauene nå, forteller Ole, som i år også tar noen av sine trofaste ni år gamle sauer i tillegg til de unge lammene for på å redusere mengden sauer han har.

Sauene Til Ole Bakken 22 Båten fra Inntian er full av sauer. Harald Mathisen må vasse igjennom sauene for å finne seg et komfertabelt sted å stå.

Vasser i sauer

Båten er full, og man må vasse i sauer for å komme seg bakover i båten. Hundene blir igjen på Inntian sammen med Eva Selnes som også er med og hjelper til. Ole og Harald kjører båten tilbake til Hammarvika. Her lesses sauene over rett fra båten og inn i en tilhenger, og blir kjørt til mellombeitet på Sistranda.

Når endelig flokken er sluppet av på mellombeitet sier Ole.

- Det gikk bra denne gangen og!

Før sauebonden setter seg inn i bilen for å hente siste flokk med sauer for i år.

Annonser
Annonser