°C
Annonser
Hallbjørn Stenhaug Og Frøyafestivalen

-Alle må være med om vi skal beholde festivalen

Festivalsjef Hallbjørn Stenhaug forstår ikke hvorfor flertallet i formannskapet ønsker å kutte i støtten til Frøyafestivalen. –Vi trenger all den støtten vi kan få for å klare dette løftet, sier han.

Tore På Sporet Tore Strømøy Redaktør Tore Strømøy
Annonser


Under budsjettbehandlingen i formannskapet gikk flertallet inn for å redusere støtten til Frøyafestivalen fra 175.000 til 100.000.

Dette ble resultatet etter at rådmannen først foreslo å kutte all festivalstøtte.

Frøyafestivalen var den eneste av festivalene det nye flertallet i kommunestyret ønsket å kutte i tilskuddet til.

Arbeiderpartiet derimot snakket varmt for Frøyafestivalens betydning og stemte mot en redusering av festivalstøtten.

Vedtaket er blitt mottatt med både undring og skuffelse hos festivalledelsen.


Kan få følger


-Det er klart at en reduksjon av festivalstøtten, kan få følger!

Det sier Frøyafestivalsjef Hallbjørn Stenhaug etter forslaget om kutt i festivalstøtten, kun for den største festivalen på Frøya. Det er ikke Stenhaug glad for.

-At man kutter 75.000 av støtten høres kanskje ikke mye ut i penger, men for en festival som balanserer på en knivsegg er dette viktige penger.

-Enda verre er signaleffekten. Det virker jo litt merkelig at formannskapsflertallet kun vil kutte i støtten til Frøyafestivalen.

-Det kan oppfattes som om at enkelte politikere ikke mener Frøyafestivalen er så viktig.

-Når man tenker på alt arbeidet som legges ned av frivillige, og hva dette enorme løftet har å bety for folk og næringsliv, så er det trist å se at flertallet i formannskapet svarer på denne måten, sier festivalsjefen.


Teller på knappene


Hallbjørn Stenhaug har arrangert Frøyafestivalen i 13 år nå. Å arrangere festivaler er en hobby han har, fordi han elsker musikk og folkeliv.

I mange år arrangerte han en lignende festival på Frosta, uten at han følte at han fikk den støtten han trengte der.

Da han ble forespurt fra Frøya om han ikke heller kunne flytte den til Frøya, gjorde han det.

Jobben med å få på plass Frøyafestivalen, årets store folkefest, tar mye av tiden hans.

Nå er han blitt pensjonist og han innrømmer at han teller på knappene.


Dyrt og risikofylt


-Jeg er avhengig av all den støtte jeg kan få for å få dette til å gå opp, sier Stenhaug.

- Næringslivet er med oss, men de kikker selvsagt også på hva kommunen bidrar med. Det samme gjør fylke og kulturråd. Det er ikke billig å arrangere en skikkelig festival. Det skjønner man fort ved å se rundt seg.

-Pstereofesttivalen midt i Trondheim går med store millionunderskudd tross tusenvis av besøkende, og den ene festivalen etter den andre går overende fordi de ikke klarer å få overskudd.

-I dag er det ikke uvanlig at band krever en halv million eller mer for å spille, også på Frøya. Mange krever også pengene betalt lenge før de spiller.

-Dette blir selvsagt dyrt. Vi kunne satset mye lavere kvalitetsmessig, men da tror jeg ikke folk på Frøya ville kommet. De er veldig kresne, de vil ha det beste, sier Stenhaug.


Kan få overta


Hallbjørn Stenhaug er fra Frosta, men har bodd i Danmark i mange år. Han har drevet et firma i Asia som har produsert klær og tjent godt med penger.

Han har skjønt at mange tror at han tjener store penger på Frøyafestivalen, og har kjent på misunnelighet både på Frosta og på Frøya. Du bør ikke tjene penger på en festival.

-På Frosta ble det så ille at jeg sluttet. Der mente de at de lett skulle klare å fortsette med festival selv. Hittil er det tre forskjellige arrangører som har prøvd, men ennå ikke klart det, sier Hallbjørn.

-Så om det er noen på Frøya som mener og tror festival i dag er en kjempe inntektskilde, er de mer enn velkomne til å overta både drift og ansvar. De kan jo spørre ildsjelene bak Jorddunst hvor lett det var.

-Jeg drives ikke av en drøm om å tjene masse penger på dette, jeg syns det er artig.

-Men jeg har heller ikke lyst til å bruke mer av mine private penger på Frøyafestivalen.

-Derfor er det viktig at også kommunen er med og bidrar til at vi får dette opp og stå slik vi har gjort.

-De må vise at dette er noe de ønsker. For Hallbjørn kan godt finne på noe annet å gjøre, smiler han.


Bidrar med millioner


Hallbjørn Stenhaug har etter 13 år ennå ikke tjent penger på Frøyafestivalen, men han og staben har vært fornøyd om man kommer i mål uten underskudd.

-Særlig i de tre første etableringsårene var underskuddene store, sier Stenhaug.

-Kun i fire av de 13 årene har festivalen gått med et lite overskudd.

-Dette er helt klart den dyreste hobbyen jeg har hatt noen gang. Privat har jeg bidratt med et sted mellom en og to millioner kroner for å komme i mål med å betale alle regningene.

-Så selv om jeg koser meg med dette må jeg ha alle gode krefter med om jeg skal fortsette flere år.

-De frivillige er der, og næringslivet signaliserer sterkt at de ønsker festivalen videre. Jeg håper derfor også at alle kommunepolitikere ser nytten av festivalen og lar være å redusere støtten.

-Helst skulle vi bedt om mer støtte enn det vi har søkt om, siden vi har utgifter som overgår andre festivaler på Frøya mange ganger.

Ingen andre festivaler er nødt til å lønne 6-8 politimenn hver kveld, i tillegg til de profesjonelle vaktene vi allerede har hyret. Men dette pålegges vi å gjøre av politiet. Det koster.


Spesiell dugnad


-Jeg elsker Frøyafestivalen, jeg elsker folkelivet og å jobbe med artistene, sier Stenhaug.

-Men jeg må kjenne at jeg også har Frøya kommune i ryggen om jeg skal fortsette. For dette er en mye tøffere jobb enn mange er klar over.

-Jeg tror festivalen vil bli savnet om den forsvinner, og jeg er nå dessverre kommet til det punktet der jeg ikke kan bruke flere private kroner på Frøya. Det bør være nok med arbeidsinnsatsen.

Den opprinnelige avtalen jeg gjorde med kommunen og enkelte næringslivsledere på Frøya var å lage festival i tre år. Med tretten føler jeg vel at jeg har oppfylt min del av avtalen og vel så det, ler han.

-Frøyafestivalen er et skoleeksempel på en moderne form for dugnad for å skape noe for folket.

-Både jeg, og de mange frivillige som legger ned mange timer for å lage denne spesielle opplevelsen for frøyværingene, er stolte over måten vi har gjennomført regionens største kulturarrangement på.

-Folk snakker om Frøyafestivalen langt utenfor Frøyas grenser.

Kommunen får veldig mye for de 175.000 de har støttet festivalen med hvert år, mener Hallbjørn Stenhaug.


Annonser
Annonser