°C
Annonser
Hallbjørn Stenhaug 2019

Alle gode ting er 13 for Hallbjørn

I dag kan Hallbjørn Stenhaug (67) ønske publikum velkommen til den 13 Frøyafestivalen. Han håper det blir den beste, men den kan også bli den siste. Om han ikke får noen til å overta ansvaret.

Tore På Sporet Tore Strømøy Redaktør Tore Strømøy
AnnonserHan fyker hit og dit på det store festivalområdet på Siholmen for å sørge for at alt kommer på plass før startskuddet går for den 13 Frøyafestsivalen.

Hallbjørn Stenhaug er 67 år og egentlig pensjonist, men det er ikke mye pensjonisttakter over "gubben" som fortsatt holder i alle tråder og har alt ansvaret, også økonomisk, for den store festivalen.

Etter 13 år hvor han har brukt mellom 700 og 900 timer hvert år for å lage festival til frøyværingene, har han så smått begynt å tenke på slutten.

-Min første avtale med kommunen var å lage festival i tre år. Da håpet jeg å ha innarbeidet den, men det tok lengre tid, forteller Hallbjørn.

-Og alt for mange medarbeidere som kom med mildt press og mange klapp på skuldra for å få meg til å fortsette.

-Jeg tenkte det samme da vi rundet 10 år, men igjen var det mye positivt å høre, og da Leif Inge Nordhammer og SalMar, som har vært uvurderlige støttespillere, tegnet en ny treårsavtale, så ble det sånn, smiler han.
Trenger en ny sjefHallbjørn tror på festivalen, men han leter etter noen som kan ta totalansvaret videre, slik han har gjort.

-Jeg har et par emner i kikkerten, sier han og nesten lover å bli med videre og hjelpe til med sin erfaring og sitt store nettverk.

-En av grunnene til at jeg mener andre bør overta hovedansvaret er at jeg bor for langt unna Frøya, sier Hallbjørn.

-Det har vært en utfordring. Jeg føler meg veldig langt borte. I tillegg begynner min trofaste lederstab også å få en brukbar gjennomsnittsalder etter hvert, og det er ikke lett å rekruttere folk til dugnad på Frøya heller.

-Sånn er det bare. Men jeg skal si at det vel aldri har gått så på skinner med de frivillige som i år. De som jobber her i år holder veldig høyt nivå, sier Hallbjørn.

Han sender en takk til alle som trofast har stilt opp for festivalen i alle år, også de rundt 18 vennene fra Danmark og Frosta.

-Uten alle disse og våre solide sponsorer i næringslivet ville dette aldri kunne latt seg realisere, sier hanFrøyafestivalen Telt Johaqnsen Wahlvåg Og Strenhaug Takket være kommune, næringsliv, frivillige og mange gode venner har Frøyafestivalen levd i 13 år. Ikke mange festivaler klarer det.Et fristed-Da jeg var i full jobb var festivalene mitt fristed sier Stenhaug,

Han har arrangert 25 festivaler i Norge og vært med på 25 i Danmark før det. I dag er det bare Frøyafestivalen han fortsatt arrangeres.

-Møtet med entusiastiske folk på Frøya fikk meg til å si ja til å lage festival her, sier han.

-Næringslivet ville bruke noe av sine økonomiske muskler på en kvalitetsfestival, for det var kravet for at SalMar skulle være med og støtte.

-Det passet meg bra, for jeg ville ha festivalen opp på et visst kvalitetsnivå. At Frøya kommune var med var også viktig, i tillegg til fylket.Viktig for trivsel-Leif Inge Nordhammer mente festivalen var viktig for Frøya. For bolyst og attraktiv for tilflyttere, sier Hallbjørn. En gledens helg og møteplass.

-Det første året var også mange av lederne med. Blant annet var Gustav Witzøe en ivrig mann med trucken. Vi skulle gjøre Frøya attraktiv, og festivalen var en av tingene som skulle friste.

I dag er jeg stolt av Frøyafestivalen og stolt av å lede et så godt arrangement. Det er noe av drivkraften.

-Det sosiale, å være sammen med så mange flotte mennesker en annen. Men dette er risikosport i ytterste potens da. Alt ballanserer hårfint.

-Om vi hadde fått 100 flere besøkende hver dag i fjor, ville bildet sett helt annerledes ut enn det ble.

Vi får håpe riktig mange kommer i år, smiler han. Slik at regnskapet går opp.Hallbjorn-Stenhaug Hallbjørn har full jobb med artistene hele kvelden, så en hel konsert har han ennå til gode å oppleve. Men noen bruddstykker blir det.Fire på ambisjonerHallbjørn innrømmer at han har måttet fire på egne ambisjoner for Frøyafestivalen.

-Jeg hadde som mål å gi folk noen nye ting og artister de ikke hadde hørt før. Det har ikke vært vellykket, sier han.

-Der hadde jeg nok ikke fingeren godt nok på pulsen for hva folk her ville ha.

- Mange kom på festivalen, men gikk hjem og koste seg mens de ukjente spilte, og kom tilbake igjen til de artistene de kjente og hadde hørt mange ganger før.

-Publikum kom ikke fordi de var nysgjerrige på nye artister. De ville ha det kjente og kjære.

Det er ikke lett å ha en nisjefestival på et såpass lite sted som Frøya. Vi må lage en mix med noe for alle, finne en fellesnevner. Det er aldri en eller to artister som gjør en festival, men den totale miksen.

Vårt forsøk med humorinnslag har slått veldig an, og jeg tror kanskje at det blir enda større suksess i år, sier Hallbjørn.Mye arbeidSelv får ikke Hallbjørn sett og hørt så mye av konsertene, siden han jobber bak med å ta imot artister før og ta seg av dem etter spilling.

-Jeg har nok ikke hørt en eneste konsert fullt ut, smiler han. Men jeg har vært og sett de fleste av artistene på forhånd da.

-Å lage festival er aldri noe venstrehåndsarbeid. Det ligger masse arbeid bak. Alt skal klaffe og masse skal på plass. Avtaler, store og små skal gjøres. Det blir fort mer enn en hobby, sier Hallbjørn i det telefonen ringer.

Det er noen som lurer på overnatting, så en som lurer på plassering av høytalere, hvem som tar seg av ditt og hvem som tar seg av datt.

-Dette går fint, smiler han i det han suser ut døra igjen. Dette håndterer medarbeiderene mine suverent. Når Bøgdabråk starter å spille klokka 18 i kveld, skal alt være på plass.

Da er det hyggelig samvær og masse god mat, musikk og venner to sommerkvelder på rad. Kan det bli bedre? smiler Hallbjørn Stenhaug


NB: Frøyafestivalen starter kl 18.00 i dag. Artister: Bøgdabråk, Bjarne Rimi, Vinni, Åge Sten Nilsen, Bonnie Tyler og Sie Gubba.

Annonser
Annonser