Frøya nyheter

25.11.2020 °C m/s
Annonser
Frøyværingen, Kirkens bymisjon Fra venstre: Sonja Pettersen, Anne Inger Midtsian, Ruth Wahlvåg, Svanhild Haugen og Trude Iversen Tønder. (Alle medlemmene i den harde kjerne er ikke med på bildet)

10 års jubileum: - Et kreativt kollektiv

Frøyværingen har i dag 10 - års jubileum som forening! Fortsatt samles de åtte damene hver uke for både å holde butikken oppe og for å gjøre det de liker aller best - håndarbeid.

Ida Nordland Hillestad Ida Nordland Hillestad +47 480 90 059
Annonser

- Ja, nå har vi faktisk vært ute og feiret jubileet med en bedre middag på hotellet. Jeg er så mett at i kveld må jeg droppe grøten min, ler Anne - Inger Midtsian.

Det er hun som i utgangspunktet kom opp med ideen om Frøyværingen for godt og vel 30 år siden.

Hun forteller at foreningen har gått litt i bølgedaler gjennom alle disse år, men for vel 10 år siden startet de opp det som i dag er Frøyværingen ved siden av Bygger´n.

- Tenk at vi har vært her så lenge, tida har gått fort? sier leder Trude Iversen Tønder.
Mer enn bare en butikk

Da Frøyværingen startet opp for første gang var det mange flere medlemmer enn det er i dag. Nå er det åtte medlemmer igjen i foreningen og alle står for produksjon av det som selges.

- Det er nok mange som tror at vi bare er en butikk, og det synes jeg er så leit fordi vi er så mye mer enn det, sier Iversen Tønder.

- Dette er et kreativt kollektiv. Her møtes vi med det håndarbeidet vi driver med, utveksler ideer, drikker kaffe og har det sosialt, det er en møteplass, sier hun.

- Det som er artig her er jo at det er så vidt spenn i hva vi driver med. Noen strikker, noen lager figurer, noen hekler, noen maler og tegner, det er så mye forskjellig her, sier Midtsian.

- Det gjør også at alle vi her inne sitter på mye kunnskap om forskjellige typer håndarbeid, legger hun til.

Håndarbeid tilbake i vinden

Damene på Frøyværingen har vært vitne til trender i utvikling i alle disse årene de har holdt på.

For noen år siden så man en dalende trend innen håndarbeid, og det har ikke vært fullt så prioritert for mange.

- Det skjedde et skifte der et sted. Da vi var barn var det helt vanlig at man sydde egne klær, det var eneste måten å både få seg klær og få nye klær, sier Iversen Tønder.

- Mens etterhvert er det blitt sånn at man ikke er avhengig av å kunne strikke eller sy for å kunne kle seg i det hele tatt. Nå kan man jo bare dra på butikken og kjøpe noe, legger hun til.

- Heldigvis den siste tiden ser man at det faktisk begynner å bli litt inn med håndarbeid igjen. Spesielt strikking har vært veldig populært de siste årene, det har vært fint å se, sier Anne - Inger.

I mange år har Frøyværingen holdt kurs i forskjellige typer håndarbeid, og verksted både til jul og påske for barna.

- Og når det ikke er korona, da er vi også på sykehjemmet, smiler Trude.
Gjenbruk for miljøet

En stor del av det Frøyværingen hele tiden har vært opptatt av og stått for er gjenbruk.

Disse damene er vokst opp i en tid da det falt seg helt naturlig - nettopp å bruke opp igjen det man hadde.

- I dag lever vi i et kjøp og kast samfunn, og det prøver vi i Frøyværingen å få litt bukt med. Gjennom å bruke opp igjen, utnytte alt materiale og være bevisste, sier Iversen Tønder.

- For ikke så lenge siden fikk vi også Retrohjørnet inn i lokalet her, og de er jo akkurat i tråd med det vi står for, smiler hun.


Nå ser damene frem til førjulstiden på Frøyværingen. I år blir det dessverre ikke noe juleverksted for barna, men de inviterer gjerne inn på en kaffekopp og håndarbeidstreff som de har hver uke.

- Jeg synes alltid det er så spennende og hyggelig å se hvem som kommer innom når jeg er her, ler Anne - Inger.
Annonser
Annonser