°C
Annonser
Drea Karlsen Psykehus Forfatter

Åpenhjertig Drea er spent på bokreaksjonene

Den nybakte forfatteren Drea Karlsen har skrevet en usensurert og utleverende bok om sine opplevelser på psykiatrisk institusjon. Nå er hun spent på hvordan boka blir mottatt.

Lena Lena Jørgensen +47 976 98 465
Annonser

- Jeg har ikke rukket å tenke noe særlig på at folk faktisk skal lese den, sier Drea Karlsen og ler nervøst. 

Den tidligere rosabloggeren har skrevet en åpenhjertig og utleverende bok om det å være psykisk syk og innlagt på psykiatrisk avdeling. 

Boka "Psykehus" ble sluppet i forrige uke. Nå venter frøyværingen spent på reaksjonene.

- Jeg har hatt fokus på å skrive, redigere og å få utgitt boka siden 2013. Nå er den ferdig. Jeg kan nesten ikke tro det. Jeg lurer på hva folk synes, sier hun.

Frøya.no møter den nybakte forfatteren like før hun skal signere bøker på Stjernesenteret på hjemplassen.

- Det er veldig spesielt. Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle signere bøker på Frøya. Det er kjempestas og samtidig litt kleint, smiler hun. 

Gikk fra rosablogg til rå åpenhet

Frøyværingen Drea Karlsen ble kjent som rosabloggeren "Drea K". Hun inntok andreplassen på topplistene i Norge da hun blogget om foto og dagligliv fra 2008. 

Livet tok imidlertid en ny vending noen år senere. Hun ble dypt deprimert, innlagt på psykiatrisk sykehus og fikk bekreftet at hun hadde bipolar lidelse.

Det stoppet henne imidlertid ikke fra å skrive. Dermed gikk hun fra å være rosablogger til å bli en stemme for personer med psykisk sykdom.

- Jeg merket tidlig at jeg ikke var alene om å slite med disse følelsene eller tankene. Jeg ble overveldet over tilbakemeldingen fra leserne, sier Karlsen. 

- Alle må regne med å slite psykisk i en eller annen form i løpet av livet. Alle får kanskje ikke fem diagnoser og blir innlagt. Men for meg har det alltid vært viktig å være åpen for å gjøre det mindre skambelagt, sier hun.

- Psykisk sykdom har blitt mindre tabu med årene. Det er jeg glad for. 

- Boka er usensurert

Karlsen startet å skrive boka "Psykehus" da hun var innlagt på psykiatrisk institusjon for første gang. Hun trengte et utløp for det hun gikk gjennom og valgte å bruke skriving som egenterapi.

- Boka er nok mer utleverende enn bloggen. Den er usensurert. Dette er det jeg skrev midt oppi de verste følelsene. Det er veldig personlig, sier Drea.

Hun hadde ingen plan for skrivingen i starten, men det gikk ikke lang tid før tankene om bok slo henne. 

- Jeg har alltid vært interessert i psykiatri og psykologi. Jeg fant fort ut at det var lite jeg kjente meg igjen i. Jeg ville sette et mer personlig preg på det, sier Drea.

- Troen på at jeg ville klare å gi ut boka har gått opp og ned, men jeg har ikke gitt meg. Heldigvis har jeg fått det til. Jeg gikk veldig hardt ut, smiler Karlsen.

- Det er sånn jeg er; jeg sier det rett ut. Det gjør jeg også i boka. Artikkelen fortsetter under bildet:

Drea Karlsen Psykehus 1Tilbrakte lange perioder på psykiatrisk

Boken skildrer perioder i tiden 2013 til 2016. Da hadde Drea lange perioder med innleggelse på Orkdal distriktspsykiatriske senter (DPS) og Østmarka. Hun anslår at hun var innlagt rundt 365 dager i løpet av disse tre årene.

- Det blir nesten identiteten din når du er inne der i flere måneder i ett strekk, sier Drea.

- Det går heldigvis bedre nå. Men det er en lang prosess. Jeg må fremdeles kjempe for det, sier hun.

I boken har hun skrevet om sine opplevelser på psykiatrisk, og er svært åpen om både depresjonen og selvmordsforsøkene.

- Jeg har aldri angret på at jeg har vært åpen tidligere. Det tror jeg ikke at jeg vil gjøre nå heller. Jeg har også fått negative tilbakemeldinger fra personer som mener jeg søker sympati, men det meste har vært positivt, sier Drea.

- Datteren min Vilja har imidlertid fått beskjed om at hun ikke får lese boken ennå. Hun er ni år og veslevoksen. Hun vet en del om dette fra før, men jeg vil ikke at hun skal lese den usensurerte versjonen ennå, sier hun. 

Spent på reaksjoner fra institusjonene

I tillegg til egne opplevelser har Drea tatt med en del utdrag fra journalene sine. Det er det eneste i boken som ikke er sett fra hennes perspektiv.

- Jeg synes det er greit at journalene er med for å gi boken et litt mer balansert bilde. Men alt annet er fra mitt perspektiv, sier Drea.

Hun beskriver ulike relasjoner til de som jobber på insitusjonene og forskjellige episoder. 

- Jeg er litt spent på reaksjonene. Alle er anonymisert, så det er kun de selv som vet hvem de er. Jeg har gjort det tydelig at dette er mine oppfatninger av saken, påpeker Karlsen.

- De er helt sikkert ikke enige i alle mine beskrivelser. Men jeg er heller ikke enig i alt som står i de journalene, for å si det sånn. Man har ulik oppfatning av virkeligheten, sier hun.

Håper dette kan bidra til at flere ber om hjelp


Alle som gir ut en bok håper på suksess. Drea er ikke noe unntak. Hun har alltid satt høye krav til seg selv.

- Jeg prøver å si til meg selv at det er stort bare å ha klart å gi ut ei bok. Jeg bør være stolt av meg selv uansett hvordan det går, sier hun.

- Men det er klart at jeg er veldig spent på å se reaksjonene. Jeg håper at mange vil kjøpe den, smiler Karlsen.

Den nybakte forfatteren håper at debuten påvirker mange mennesker i hele Norge.

- Jeg tror det jeg skriver om er gjenkjennbart for mange. Jeg håper at jeg kan bidra til å få flere til å sette ord på følelsene sine, til å søke om hjelp, sier Drea.

- Jeg tror mange skjemmes over at de er innlagt. Jeg tenker at alternativet er langt verre, sier Karlsen.


Annonser
Annonser