Jula er over for denne gang, det vil si, noen forlenger den med noen dager uti januarin.

I følge gammel tradisjon, har noen juletreet og resten av julepynten i stua til 13. dag i jul, som er 6. januar. Denne dagen kalles Hellige Tre Kongers Dag.

Noen har jule-utstafferinga frem til 20. januar, og da er det påske før du vet ordet av det.

Da jeg var barn var første Nyttårsdag, årets nest kjedeligste dag, så vidt slått av første juledag. For det første var jula definitivt over, og for det andre var alt slekkeriet eti opp.

Nå var det lite sannsynlig å få nåkka oinner tainna i overskuelig fremtid.

Men man kunne jo ikke gi opp håpet, det kunne jo tenkes at bestefar fant frem posen med Kamferdrops i et svakt øyeblikk...

Jeg tror de aller fleste av oss ønsker seg et nytt år der vi får være så friske som mulig. Når alt kommer til alt, tror jeg en god helse er det viktigste for oss i livet.

Mange har såkalt nyttårsfortsett, av ulike slag.

Jeg har hatt det samme nyttårs-fortsett så lenge jeg kan huske, og det er overhodet ikke vanskelig å holde. Det går av seg selv. Jeg har aldri hatt et eneste nyttårs-fortsett. Det kommer jeg til å fortsette med.

Treningsstudio rundt omkring i Norges opplever en gulltid i januar, som får gullrushet i Klondyke på midten av1800-tallet til å virke som Langfredagfjæra-vandringa i Gåsvikern.

Mange ektefeller har flesket til med et årsabonnement på et treningssenter i julegave til sine kjære.

Jeg har lurt på om det kan være kailln sin stilletiende måte å sæi at kjærrenga ska slank sæ. Det e eit itj aill kaillan som har nærva te å sei at kjærrenga ha vorti brei(ar) over sjenka.

Det kan bli uante reaksjoner på et slik supplement!

I mange tilfeller avsluttes abonnementet et stykke ut i februar. Skal ikke gå i detalj hvorfor, men noe legger lista vel høyt, for å si det sånn.

Innbakt i dette årsabonnementet har noe fått en personlig trener. Det blir i grunn dårlig med slankinga når noen trener for deg.

Mange ønsker å gå ned en eller flere vektklasser, og ikke minst begynne å trene. Når det gjelder bekledning skal den være som smurt på kroppen, med eller uten G-string. Dette gjelder fortrinnsvis damer. Mannfolk har et mer avslappet forhold til dette... G-stringen.

Utstyret, bekledningen altså, må være tidsriktig, koste hva det koste vil.

Stiller du i noe annet enn Hoka-joggesko og kompressjonstights, blir du sett på som utgått på dato, eller «best før-dato». Og all styrketrening må foregå foran et panoramaspeil, ellers så får ikke treningen samme effekt.

Pausene mellom skippertakene må være minst dobbelt så lang som den tida du bruker på å pumpe jern. Da skal det tas selfie, og deles på Facebook. Det er nesten like viktig som samme treningen.

Inntak av væske sluntres heller ikke unna. Det er kun det dyreste merke av drikkeflaske som duger. Ellers har påfyll av drikke ingen virkning.

Ulmar Timannsvik Foto: Privat

Jeg er for øvrig immun mot muskler. Har prøvd styrketrening ... opptil flere ganger.

Noen blir muskuløs, jeg forblir muskellaus. Bicepsene min går innover, det er et «søkk» der det egentlig skulle vært antydning til nevnte muskeltype.

Jeg trodde jeg så antydning til muskelspill i den ene bakfoten en gang, men etter nærmere øyesyn viste det seg å være åreknuter ...

En liten kuriositet;

Undertegnede kan opplyse om at man ikke trenger påfyll av væske så lenge kontinuerlig trening ikke er mer enn 90 minutter. Dette forutsetter at væskebalansen er i orden før treningsøkta begynner, og at det ikke er veldig varmt. Dette gjelder også oinner bær himmel. Høy luftfuktig spiller også en stor rolle. Så til alle de som går med drikkeflaska i hånda og pælmer innpå under en styrketreningsøkt, det har overhodet ingen virkning på prestasjonen.

Dette er vitenskapelig bevist.

Enkelte mannfolk trener veldig godt påkledd, noen sågar med hette.

Jeg lurer litt på dette, jeg mener bestemt at alle treningssenter tilbyr fjerning av ribbefett på mage, lår, sjenka, sibeina, og Grevinneheng, innendørs. Hos mannfolka begynner Greveheng å gjøre seg for alvor gjeldene rundt 45-50 års alderen. Da begynner brøstkassin, det vil sei brøsta, å få et karakteristisk heng.

I 70-årsalderen er brøstkassin kommet ned på nivå med navlin.

Jeg har «regnet ut» dette fra hvor langt ned brøsta mine henger nå. Jeg er 63 år...

Noen foretrekker slanking uten fysisk aktivitet. Noen har en «gulrot å gå etter». Noen går etter ingen ting, de prøver etter beste evne å svælt sæ ihjæl.

Det er ikke måte på hva tilbydere av et bedre og skinnmagert liv kommer med.

Menyen kan variere, men det meste er basert på grønfôr, og frukt av alle tenkelig sorter, med eller uten smak.

Et vanlig skinn og bein måltid, kan bestå av bambusskudd, løvetannblad, granateple, linser, bønner i alle regnbuens farger, og 3 liter Imsdal-vann, på flaske selvsagt.

Dette må da helst kjøpes på en Helslaus-butikk, som vil kostet deg en halv månedslønn.

Kjøper du dette på COOP'n har det ikke på langt nær så god virkning.

Etter sigende skal du da løfte livskvaliteten din til uante høyder.

Noen blir innlagt på sykehus med mangelsykdommer. Muligens vedkommende manglet den i barndommen. Noen ender opp med spisevegring.

Når jeg først er inne på dette med kosthold, kommer det frem minner fra barndommen ... igjen.

Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Velg matvarer med begrensede mengder mettet fett, sukker og salt.

Denne forkynnelsen kommer fra Helsedirektoratet. Ære være dem for at de vil vi skal være sunne, og leve til vi dør.

På '60-tallet, da jeg vokste opp på Suln, var helsekost et totalt ukjent begrep.

Hvordan i herrens navn overlevde vi, og ikke minst vokste opp uten inntak av 5 om dagen? Det som vokste utenom huset og var grønt, var det sauene som spiste.

Ja, og så kanin min som jeg hadde i bur ...

Vesst nån tå Sulværengan ha eti gras, så ha vedkommende vorti lagt inn på kvitgålan.

Nå er det omvendt. Spiser du ikke grønt får du etter all sannsynlighet trusler om en altfor tidlig død fra en rekke "spis-helsekost-og-lev-et-evig-liv-instanser"

Helserådet, Ernærings rådet, Rådet for psykisk helse, muligens også Menighets rådet, og alt som kan krype og gå av de som har råd, vegetarianere og andre som ikke aner.

Og nåde den som tar seg et stykke livskvalitet kost, et kakestykke og «Et lite stykke Nore» fra Freia Sjokoladefabrikk midt i uken. Disse kan risikere å bli straffeforfulgt for brudd på noe etiske greier.

Men jeg vokste da opp etter hvert uten jeg fikk ikke noen form for mangelsykdom, som de lærde kaller det. Jeg kan ikke huske at jeg manglet noen sykdommer. Fikk alle de såkalte barnesykdommer på lik linje med alle de andre englebarna på Suln.

Middagen besto av fisk, mest saltet, med poteter og flæsk til.

Det var fesk,eller feskmat i en eller annen

mandag til og med lørdag. Det vil si det hendte at sjøla slo til med Painnkak eller Klæppsup enkelte lørdager. Så og si alle søndager, året rundt, var det Kjøttkak, gele og vaniljesaus til dessert. Av og til sveskerdesær

Når det gjelder grønnsaker så var vi ikke videre bevandret i det riket, for å si det sånn. Poteter, gulrøtter, og kålrot hadde alle, og levde i grunn godt med det. Hvordan vi klarte oss uten; brokkoli, all verdens salatblad, urter, paprika i alle regnbuens farger, tomat, agurk, sopp, spaghetti og resten av pastabibelen, ris, granateple, kinakål, blomkål, og alt annen kost som ga deg evig liv, er jo intet annet enn et under. Når det gjaldt frukt så gikk det som regel i epler og appelsin. Det var ikke noe hokuspokus vedrørende det.

Jeg brukte Golden Ekstra Lys Sirup på brødskiva til jeg ble konfirmert, og vel så det. For å være helt sikker på at det ble søtt nok, var det vanlig med 2-3 «voksne» skiver med G35, eller bedre kjent som brunost oppå siråppen. Ellers synes jeg rognkak med siråpp på var en smule oppskrytt. Det var vel i grunnen blodpøls også...

Rødhette Bringebærgelé til høytid og fest, som det heter. Men dæv.....vi vokste opp gitt. Vi gjorde det mot alle odds, skal man tro på alt det disse helseguruene forkynner oss. Kan ikke huske at det var noen som bukket under fordi dagens helsekost var fraværende. Intet mindre enn et mirakel! Hvis du ikke spiser «5 om dagen», sikkert om natta også, inntar cirka 73 (rundt regnet) såkalte vitaminpiller, går i helsestudio, og sjer ut som ein tårænska baillfesk(skinnmager), så blir du ikke længlevvan.

Nå er det nesten blitt sånn at hvis du ikke spiser hælslauskost, blir du mer eller mindre sett på som aspæktar. Uansett, det er de som feirer flest bursdager som blir eldst. Med eller uten denne helsekosten.

Slanking er oppskrytt, og hurtigvirkende kalorier fra Nidar Sjokoladefabrikk er undervurdert... de sør for Dovre foretrekker Freia.

Til dere som ikke lykkes helt med denne hersens slankingen;

Hvis dere har litt fysisk aktivitet, og ellers er sånn noen lunde frisk, har det ingen ting å si om det er noen kilo ekstra på sibeina... eller rævtutn.

Jeg kan ikke se for meg at det er særlig helsebringende å slanke seg så mye at man ser ut som ein tårænska baillfesk, og har like lite motstandskraft som ein eabossi.

Ønsker dere alt godt i 2022!