Av Norges Miljøvernforbund:

Norges Miljøvernforbund (NMF) uttrykker stor bekymring vedrørende regjeringens storstilte havvindsatsning.

NMF er først og fremst bekymret fordi havvind er den energiformen som er mest arealkrevende og konfliktfylt i forhold til miljøpåvirkninger. Samtidig som regjeringen nå har hastverk med utbygging av havvind så holdes gode energiløsninger med et mye lavere miljø- og fotavtrykk kunstig nede.

Det synes som det store presset på energiprisene i de sørlige delene av landet har fått regjeringen til å handle i panikk.

Hastverksløsninger gir aldri noen god politikk, og vil som i dette tilfellet føre til at de mest miljøskadelige energiløsningene blir valgt. For å løse energiutfordringene og få fortgang i det grønne skiftet begynner vi rett og slett i helt feil ende.

Vi har fremdeles ikke utnyttet det potensialet vi har til energiøkonomisering, oppgradering av vannkraftverk, overgang til varmepumper inklusive utnyttelse av jordvarme og fjordvarme, og ikke minst igangsetting av prosjekt for dyp geotermisk energiproduksjon.

Havvind er en svært ustabil og lite forutsigbar energikilde. Den har store negative miljøkonsekvenser både over og under vann. Kollisjon med turbinblad og fugl, fare for utslipp av giftige gir- og hydraulikkoljer ved uhell, nye punktutslipp og spredning av ikke-nedbrytbar mikroplast medfølgende hormon- og miljøgifter som Bisfenol-A til skade for alle typer organismer i næringskjeden.

Under vann vil det være store miljøproblemer forbundet med bredspektret og lavfrekvent støy til skade for både fisk og marine pattedyr, og elektromagnetiske felt fra et nettverk av kabler spredt utover et stort område.

Slike elektromagnetiske felt forstyrrer en rekke arters næringssøk og orienteringsevne, spesielt bruskfisk som hai, rokke og skate, men også fisk som laks og den europeiske ålen forstyrres av slike felt.

NMF sendte tidligere i vinter krav til regjeringen om å bevilge midler til igangsetting av konkrete prosjekt på dyp geotermisk energiproduksjon. Mulighetene og teknologien har vært kjent for myndigheter og industrien gjennom tiår. Det fremstår som uviljen mot satsning og utvikling av geotermiske løsninger ikke har vært basert på hverken muligheter eller potensiale, men på energibransjens agenda for å bygge ut og sikre seg mest mulig subsidier på miljøskadelig vindkraft, og nå også på havvind. Teknologi og kunnskap på dyp geotermisk til energiproduksjon har gjennomgått en rivende utvikling og kan nå igangsettes som reelle prosjekt. Norge er i en særklasse med verdens beste teknologi- og kompetansemiljø på dypboring som kan utnyttes til kompakte energianlegg både i Nordsjøen og på land.

Lukkede løsninger sikrer at eventuelle forurensninger fra grunnen ikke lekker ut i miljøet, og blant annet ny turbinteknologi basert på eksempelvis superkritisk CO2 (sCO2) som kan produsere elektrisk kraft på temperaturer ned mot 31o C. Temperaturdata fra 3.500-5.000 meter dype brønner i Nordsjøen ligger mellom 150-190 o C. Med verdens fremste industri- og teknologimiljø innen boring kan Norge utvikle verdensledende løsninger som kan dekke fremtidens behov for fornybar kraft, ikke bare i Norge, men også i utlandet. Fremtidens fornybare energi er miljøvennlig, stabil og forutsigbar, og den heter geotermisk.

Regjeringens hastverkssatsning på miljøverstingen havvind er ikke minst også en trussel for det sårbare havmiljøet.

Norge forvalter et av verdens største og rikeste havområder som skal forsyne en stadig voksende befolkning med verdifull mat. Over hele verden er havets økosystemer under stadig større press.

Dette legger et ekstra stort ansvar på Norge og de havområder vi forvalter. Dette er ikke minst viktig i tråd bl.a med FNs bærekraftsmål, som de mange negative miljøkonsekvensene fra havvind vil true. Havvind er i tillegg svært ressurskrevende, og har i tillegg til å legge beslag på store metall- og mineraler, også en svært høy CO2 kostnad i et livsløpsperspektiv.

Når vi nå opplever resultatet av flere tiårs feilslåtte energipolitikk i form av ekstremt høye og ukontrollerte energipriser, så er det absolutt siste vi bør gjøre å handle slik regjeringen nå gjør, med feil tiltak i panikk. Vi må starte i rett ende, og med det som har lavest fotavtrykk og miljøkonsekvens. All energi spart er mer verd enn energi produsert, og stabil, forutsigbar energi er mer verd enn ustabil vindkraft og havvind. Havvind er og blir en feilsatsing.

En satsing på geotermisk varme og dyp geotermisk elproduksjon kan bli et industrieventyr for Norge som ikke bare sikrer stabilitet, trygghet og arbeidsplasser, men som også gir oss miljøvennlige løsninger for fremtiden, både i sjø og på land.

Vi har ikke råd til å gamble med vårt viktigste matfat, eller med de sårbare økosystemene der. Vi må velge rett løsning og starte i rett ende. Ettertiden vil dømme oss hardt for de feilgrep vi gjør i dag.

Norges Miljøvernforbund