Det er røft å bo ute i havgapet, så fjellvettregel nummer 4 passer også på Frøya:

"Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer."

Nå har ansatte i hjemmetjenesten etter mange års kamp, der vi har gått riktig tjenestevei, fått ett sett hver med ullundertøy. Praktisk å bruke utendørs, men ikke når dampen slår imot oss inne på et lite bad der noen har behov for bistand til for eksempel dusj. Da hadde det vært godt å ha en varm ytterjakke i tillegg, som kan tas av og på etter behov, for vi svetter og fryser om hverandre.

Når det gjelder jakker, så sto valget mellom skalljakke og en lett hettejakke. Vi valgte den lette, for den er mest anvendelig på en god dag. Vi burde selvfølgelig blitt utstyrt med vinterjakke i tillegg, for hjemmetjenesten er på veien 24/7.

Fagforeninger og verneombud er med i disse prosessene, men det er likevel tungt å få gjennomslag.

Vi fikk to par sko hver, men problemet er at ethvert menneske har ulike føtter. Det som passer den ene, passer slett ikke den andre, og da snakker vi ikke om størrelse – vi mener passform. Det har vært sendt saklige forespørsler om muligheten for flere valg, og vi var også villig til å betale et eventuelt mellomlegg av egen lomme.

Dette ble avslått.

Nå som det er vinter er det en fordel å ha sko som er vanntette og går over anklene, særlig for dem som har 12-timers vakter og vasser i snø. Det er besparende å ha lavt sykefravær, så det gjelder å holde seg tørr på beina.

Vi hadde vinterjakke for mange år siden, øremerket og kjøpt inn til alle ansatte. Dette takket være pårørende som verdsatte den jobben vi gjorde, og som derfor ønsket at det skulle være sånn. Jakken varmet kropp og sjel i mange år.

Vi er ikke produktive, som i laksens verden, men vi produserer og leverer gode tjenester hver eneste dag. Det minste vi kan få er arbeidstøy tilpasset våre behov.

De fire årstider er ikke et nytt fenomen. De har kommet for å bli.

Vi har også kommet for å bli, og la det ikke være tvil om at vi trives i hjemmetjenesten, og i Frøya kommune. Vi framsnakker yrket vårt så ofte vi kan, og vi tar alltid varmt imot lærlinger og studenter. Det er det beste rekrutteringstiltaket av alle, selv om lønn også betyr mye.

Når det regner på presten så drypper det på klokkeren. Man leser i avisene at kommunen får uventet høy skatteinngang. Det satses på rekrutteringsbonuser og lojalitetsbonuser, men hva med å begynne der skoen trykker?

Lytt gjerne til oss som har skoene på.

Av hjemmetjenesten på Frøya