ET LITE NYTTÅRS BREV FRA GÅSVIKERN.

Sånn for ordens skyld; Tradisjonen med nyttårsforsetter oppsto i Babylon for 4000 år siden og handlet da om å levere tilbake redskaper man hadde lånt. Noen kan få hende fulle i morgen, for å si det sånn. Når det nærmer seg et nytt år, gjør mange opp status for året som har gått. Det er i og for seg mange måter å gjøre det på. Man skal ikke dvele ved det som ligger bak i tid, og heller se fremover, mener noen. Det er en sannhet med modifikasjoner, som det så fint heter. Kommer vel litt an på hva som har skjedd, og hva man har gjort og ikke gjort i 2021. Hvis lovnaden er å bli et bedre menneske i det nye året, er det garantert noe justeringer som må til (Jfr;«Ingen er perfekt»).

Om noen mener de ikke har noen grunn til å gjøre ting bedre i det nye året, det vil si at de føler seg feilfri, da har vedkommende et lysende karriere som en fremtidig politiker. Ja, man skal ikke se bort fra en ministerpost.

Det er ikke sånn at det er bare unger som mobber. Voksne personer mobber like mye, på en eller flere måter. Noen finner en form for glede ved snakke nedlatende, ydmyke og såre andre. Pågår dette over tid kan vedkommende som opplever dette få store psykiske plager.

Kardemommeloven er klok; «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil». I verdens mest solgte bok står blant annet følgende; «Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg».

Hvis man etter beste evne prøver å etterleve disse to sitatene, så er mye gjort. Med vanlig folkeskikk og medmenneskelighet kommer man langt.

I året som har gått har flere unge mennesker på Hitra og Frøya valgt å avslutte livet. Redselen for å leve ble større enn redselen for å dø.

Uansett om det er unge eller gamle mennesker som tar sitt eget liv er det tragisk. Vi har ingen å miste!

2021 har gitt oss et lite innblikk i krigens grusomheter. Det er vanskelig fatte hva mennesker er i stand til å gjøre mot hverandre! Det er barn som har vokst opp, og ikke har opplevd annet enn krig. De vet ikke hva fred er. I hele verden herjer det til stadighet mellom 20-25 kriger. Man regner med at cirka 65.000 tusen mennesker dør i krig og væpnede konflikter hvert år.

Jeg tenker ofte på alle de som sliter med psykiske lidelser i hverdagen. «Den nye folkesykdommen» er den blitt kalt. Den er ikke lenger "ny", den begynner etter hvert å bli "gammel". Det er vanskelig å sette seg inn hvordan dette oppleves , for de som ikke har en aller annen psykisk lidelse. Det kan man ikke forvente heller.

Psykiske lidelser gir mange ringvirkninger som utenforstående ikke er klar over. Over lang tid kan det føre til at man blir fysisk syk, blant annet hjertelidelser. Hele familier blir berørt hvis et medlem av familien får en psykisk sykdom.

Så er de som har kronisk fysiske sykdommer. Lidelser som gjør at de ikke får gjort sine grunnleggende gjøremål på egen hånd. Så må ha hjelp til det meste. For disse er det helt umulig å komme seg ut i naturen, og få oppleve hva alt det positive den har å gi oss.

Jeg har tatt det som en selvfølge at jeg har vært rørlig hele livet...stort sett. Av og til tar livet noen vendinger som man ikke har forutsett. Plutselig er man ikke like rørlig lenger, av ulike årsaker. Vi tar for gitt at vi kan stå opp hver morgen og være frisk, stort sett.

Man behøver nødvendigvis ikke være syk fordi om man våkner sengeliggende om morgenen, var det en "morroklump" som sa. Han har vel forsåvidt rett i det...

Humor og galgenhumor kan være en bra form for "selvmedisinering", så fremt man er i stand til "å innta" den.

Stort sett alle av oss har dager der de ikke akkurat «har flirt sæ ihjæl». Man trenger ikke analysere opp og ned og i mente hvorfor det er sånn. La dagen være slik den er, og gi f...i hvorfor det er sånn.

Også i år er livet vårt vært preget av denne hersens pandemien. Det er kanskje blitt en klisje at vi skal være tålmodig, "og at alt blir bra." Men det er sånn det faktisk er; følg til en hver tid de forbud og påbud som våre helsemyndigheter gir, så tror jeg vil det bli bra til slutt

Jeg ønsker spesielt de som har det tungt her i livet et nytt år med mange positive opplevelser! Det er lett å si for oss andre å si at dere ikke må gi opp håpet, men det det eneste fornuftig jeg kan si.

De som av en eller annen grunn ikke har flirt sæ ihjæl i løpet av året som nå er omme; Prøv igjen i 2022, man vet ikke hva fremtiden bringer. Kanskje finner man det for godt å flire av et eller annet... Humor skal jo først og fremst være artig, man skal ikke spøke med det. ET RIKTIG GODT OG FRISKT ÅR ØNSKES DERE ALLE!