Ja til et velfungerende næringsliv.

Vi er heldige på Frøya som har et næringsliv som sikrer sysselsetting, bosetting og verdiskapning. Derfor må Frøya kommune fortsatt legge forholdene til rette for eksisterende bedrifter og bidra til etablering av nye bedrifter.

Mye av verdiskapningen kommer fra havbruk, foredlingsindustri og alle typer avledet virksomhet. Venstre på Stortinget viste ansvar og bidro til å senke den omstridte grunnrentebeskatningen på havbruk fra 40 prosent som regjeringen utgått av Arbeiderpartiet og Senterpartiet opprinnelig foreslo, til 25 prosent - noe som er mye lavere, vel vitende om at regjeringas normalt foretrukne samarbeidspartner Sosialistisk Venstreparti, hadde et mål om en sats på 48 prosent. Resultatet hadde meget vel blitt enda mer gunstig for næringa enn det ble om flere hadde bidratt til å sikre et bredere forlik. Høyre er fortsatt lite konkret, dessverre.

Det kan nevnes at Venstre er for å redusere formuesskatten, som har økt med regjeringsskiftet i 2021. Formuesskatten er en særskatt på norsk eierskatt, og som betales uavhengig av resultat i bedriften.

Næringslivet på Frøya er avhengig av gode vilkår for fiskeri og havbruk. En viktig forutsetning for å oppnå dette, er god markedstilgang. Derfor er det bemerkelsesverdig at politiske miljøer som også er representert på Frøya er mot EØS-avtalen, som sikrer akkurat dette.

Det sies at de rike skal tas. Laksebaroner og laksemilliardærer nevnes. Vi må tolerere at eierne av privat næringsliv tjener penger. Det må ikke bli slik at misunnelse opphøyes til politisk drivkraft.

Tilgang til kapital er helt avgjørende for næringslivet. Samtidig må det være gode rammevilkår og forutsigbarhet. Næringslivet og politiske myndigheter må samarbeide om felles mål.

Frøya Venstre vil stå på for næringslivet og ta det på alvor. Vi er opptatt av at kommunen er næringsvennlig, og derfor har vi en rekke tiltak for å oppnå dette i vårt partiprogram.

Arvid Hammernes, ordførerkandidat for Frøya Venstre