Utdrag fra landsmøtetalene til Tomas Iver Hallem (Sp) og Steinar Aspli (Sp):

Fylkesvaraordfører, og fylkesordførerkandidat Tomas Iver Hallem (Sp):

Næringslivet vårt i Trøndelag er i stor omstilling til det grønne skifte og bedriftene setter seg djerve mål på å ta nye markeder, det gir økt aktivitet.

Ta for eksempel Aker Solutions Verdal.

En bedrift med 884 ansatte som produserer tradisjonelle stålunderstell i dag, som nå er i full gang med å bygge nye produksjonslokaler rettet mot offshore Wind og havmerder til oppdrettsbransjen.

Det får meg til å løfte frem for landsmøtet at over 60 prosent av eksportinntekten fra Trøndelag kommer fra havbruk, og jeg er stolt over hva som er skapt med lokalt eierskap langs kysten. Vi har en komplett verdikjede med en fremoverlent industri der fiskemerdene i havet bidrar til vekst og utvikling helt inn mot Svenskegrensa.

Det er bedrifter som Maskon som levere vaksinemaskiner på Stjørdal, det er vaksine produksjon i Overhalla og det er finansielle arbeidsplasser i Trondheim.

Næringen bruker aktiv kunnskapsmiljøene til forskning og utvikling med grønt blått samarbeid. Aktiviteten gir entreprenører og ingeniørmiljøene arbeid med å bygger nye smoltanlegg som for eksempel i Steinkjer. Dette vil vi ha mere av.

Derfor er det viktig med en næringspolitikk som er forutsigbar med likeverdige rammevilkår med konkurrerende land. Det mener jeg en forutsetning for at næringen skal kunne utvikle seg i årene som kommer.

Av Steinar Aspli, gruppeleder for Trøndelag Senterparti:

Markeringen fra ansatte i havbruksnæringen utenfor her i dag er et godt bilde på den uroen og usikkerheten. Det merker vi veldig godt i Trøndelag der havbruksnæringen er en svært viktig næring i kystområdene,- i tillegg til at den har store ringvirkninger ellers i fylket.

2/3 deler av den trønderske eksportverdien er laks. Saken om grunnrenteskatt har blitt møtt med store protester og fortvilelse langs kysten. Det har rammet oss som parti.

Vår bekymring går ikke først og fremst på skattebyrden for de store selskapene. Vi er opptatt av konsekvensene for arbeidsplassene i næringa og tilstøtende næringer.- Og- for engasjement for merlokal foredling og for utviklingen av næringa i ei mer bærekraftig retning. Saken har ført til usikkerhet om framtida i mange lokalsamfunn.

Vi erkjenner at det er grunnlag for grunnrente i havbruk, -men vi uttaler oss om måten ordningen blir innført på, - om manglende forutsigbarhet i skattesystemet - om det totale skattetrykket i næringa,- og ikke minst forskjellen i skattebyrde mellom familieeide selskaper og ASA og utenlandske selskaper. -Det er veldig bra at er signalisert at høringen skal være reell. Nå er vi spent på stortingsproposisjonen som kommer og innretningen på skatten.

I fylkespartiet og i fylkestingsgruppa har vi sett det som en oppgave å møte protestene og fortvilelsen. Vi har involvert våre lokallag når vi har utformet en kritisk høringsuttalelse til grunnrenteskatt. I fylkestingsvalgprogrammet i år har vi sagt at vi skal arbeide for å skape «trygg styring – trygg framtid - med hjerte for hele Trøndelag». I det ligger det at vi ønsker å bidra til trygghet, tillit og forutsigbarhet for næringsliv og for innbyggere i hele fylket.

Min melding til regjeringen og partiet,- er at dersom dette blir en ordning som gir en helt annen størrelse på skatteprovenyet enn det i underkant av 4 milliarder som det er signalisert, - DA er min spådom at det blir svært vanskelig å drive valgkamp for Senterpartiet i kystkommunene.