Oppslaget i Frøya.no «Storøyde elever besøkte vindkraftverket» har fått reaksjoner på at barna blir politisert i kampen om vindkraft.

Skolen tok selv kontakt for omvisning og det er forståelig at Frøya Vindpark AS og Aneo AS vil legge ut bilder fra besøket på sine Facebook-nettsider.

Når man tar med barn inn i et industrielt vindkraftverk og besøket blir brukt som PR for selskapene, så er det naturlig at det kommer kommentarer på hvordan industrien i sin iver «Mer av Alt, Raskere» bruker barna nå som industriområdet er åpnet for fri ferdsel på eget ansvar seksten måneder etter turbinhavariet.

Fra Aneos FB side:

Vindkraftindustrien feilinformerer om forurensningen av PFAS og BPA som slites fra turbinbladene. De oppgir avskallingen fra en vindturbin til 50-150 gram i året. OED minister Aasland høyna det til 200 gram i sitt svar til repr. Marhaug i Stortinget 14.3.23.

Hvorfor slipes og pusses tre vindturbinblad på 45 tonn hvert 3-5 år om det kun er en kilogram som er slitt bort. De reelle tallene er nærmere 60 kilogram avskaling pr turbin i året.

Miljøgiften PFAS brytes ikke ned i naturen og akkumuleres i næringskjeden og er i EU foreslått totalforbudt. Nye grenser for anbefalt eksponering for PFAS er redusert med en faktor på 100.000.

Det betyr at 10 kilogram finfordelt PFAS i Kjerkdalsvatnet er nok til å gjøre det uegnet som drikkevann og kilde til industrielt bruk. Heldigvis skjer ikke denne finfordelingen, men det viser skjerpelsen for anbefalt eksponering for PFAS.

Reklamebilde Trønderenergi, nå Aneo AS, brukte i 2016:

Løven og lammet i beretningen om paradis fra søndagsskolen er byttet ut med bamse brakar og sauan.

Ørnen på bildet går utrygge dager i møte og å springe med drage i vindkraftanlegg tilrådes ikke. Men det viser i hvert fall at man er trygg i vindkraftanlegget.

Så mye for politisering av barna i spenningsfeltet vindkraft.