Av Olaf Reppe, ordførerkandidat Frøya Frp:

Frøya FrP har mange gode saker i vårt program foran valget i høst. De to som har fått størst oppmerksomhet i media og i vårt program er: Gratis skolelunsj på alle skolene og Bygging av ny barnehage på Nesset.

I Finland har de hatt gratis skolelunsj siden 1948, og i Sverige siden 1970. Da virker det komisk at Frøya Rødt kommer med utsagn om at det er de som har funnet på gratis skolemat.

Frøya har jo gratis frokost på ungdomsskolen allerede, og lunsj mot betaling på mellomtrinnet på Sistranda og ungdomsskolen, men nå vil Frøya FrP at alle elevene på Frøya får gratis skolelunsj. Om Frøya Rødt hadde dette i sitt program i 2019, så er det en godt bevart hemmelighet, de har ivartfall ikke foreslått det i kommunestyret siste periode.

Frøya FrP har fått beregnet hva det vil koste kommunen å innføre gratis skolelunsj på alle skolene, dette vil ha en årlig kostnad på ca. 3 millioner kroner som innbefatter mat, utstyr og lønn. Så at vi nå kommer med dette er gjennomtenkt og beregnet. Så Gratis skolelunsj og Ny barnehage på Nesset vil være viktige prioriteringer for oss i en borgerlig politisk plattform.

Et gratis skolemåltid sikrer alle elever et næringsrikt måltid i løpet av skoledagen, og bidrar til å gi alle barn lik mulighet for å nå sitt potensiale. Det er aller viktigst for de sårbare barna som ikke spiser en næringsrik matpakke på skolen hver dag.

Sultne barn kan ha vanskelig for å konsentrere seg. Skolemåltidet er viktig for trivsel, helse og godt skolemiljø.

Det er enklere å yte mer og holde konsentrasjonen, humøret og aktiviteten oppe hvis du spiser jevnlig. For barn og ungdom som vokser og utvikler seg, er det spesielt viktig å få i seg de næringsstoffene og den energien kroppen trenger for å fungere bra.

Spisevaner du får som barn, har en tendens til å vare lenge. Sunne spisevaner blant barn og unge har derfor stor betydning for helsen både på kort og lang sikt. Mat gleder og kan skape ett bedre fellesskap og mindre mobbing.

Svenske studier viste at de som fikk skolemat gjennom hele grunnskolen ble nesten en centimeter høyere, utdannet seg lenger og gikk oftere på universitet. Det var sammenlignet med elever som ikke hadde tilgang til ordningen.

De som fikk skolemat hadde også tre prosent høyere inntekt gjennom livet.

– Studien vår viser at den samlede innsatsen som gir barn og unge i skolealder næringsrike måltider kan sees på som en langsiktig investering, sier Dan-Olof Rooth, professor i økonomi ved Stockholms universitet.

– Med andre ord: å sikre at barn spiser godt, lønner seg også senere i livet når det gjelder helse, utdanning og inntekt, sier Rooth.

Rooth sier at en rimelig tolkning av resultatene er at elevene ble bedre rustet for å følge med i undervisningen når de fikk i seg en næringsrik lunsj.

Olaf Reppe, Ordførerkandidat Frøya FrP