Av Roy Søreng:

Til folkevalgte i Frøya kommune.

Det var med tristhet og sterk fortvilelse jeg nok en gang kunne lese om brudd på kulturminneloven, utført av Frøya kommune.

Brudd på kulturminneloven har en strafferamme på fengsel inntil 5 år.

Da Frøya kommune, bevisst brøt kulturminneloven i 2016, fikk de en bot på 75.000 kroner. En bot som langt ifra dekte skaden som ble utført.

Når jeg sier bevisst, er det med bakgrunn i at jeg i forveien, personlig ga beskjed til prosjektansvarlig om å innhente tillatelse fra Fylkesarkeologen før de satte i gang.

Den gang var saken omtalt i media rundt omkring i hele Norge, og Frøya kommune la seg «flate».

Vi ble lovet en skjerpende holdning og et løfte om kunnskapsheving rundt kulturminner og respekten for disse. Jeg skjemmes på deres vegne.

Da dette nå skjer på nytt, tenkte jeg det var lurt å få den nye saken litt på avstand før jeg uttalte meg. Men uansett hvor langt jeg får det på avstand så irriterer denne saken meg. Veldig mye.

Jeg og flere andre, driver frivillig med kulturminneformidling på Frøya, og bruker veldig mye tid på å få skapt en interesse rundt vår felles kulturarv. Da er det trist å lese at de som får betalt for å drive denne jobben, ikke har respekt.

Verken for kulturminnene, kulturarven vår eller for befolkningen. Ikke bare befolkningen på Frøya, men i resten av verden.

Hva om ingen hadde tatt vare på kulturminner rundt om i verden? Nidarosdomen, Colosseum i Roma, pyramidene i Egypt for å nevne noen. Noen tok vare på disse kulturminnene for over tusen år siden og vi kan takke de i dag.

Kanskje har ikke du i dag interesse for steinalderbosetningene på Frøya, men hva med dine etterkommere, som finner interessen? Hva med oss som i dag ser verdien og har den genuine interessen? Vi har noe spesielt på Frøya, som mange enda ikke skjønner viktigheten av.

Grunnen til at mange, spesielt på Frøya ikke har interessen og viser respekt, er for at det vi har og sitter på, ikke løftes nok opp og frem i lyset.

Kulturminneformidling er ikke noe det kan jobbes med i noen måneder, sette opp et skilt og stoppe der. Det krever kunnskap, nysgjerrighet, formidling, og ikke minst respekt. Jevnt.

Skal Frøya kommune nok engang komme unna med en beklagelse der de igjen legger seg «flate»?

Nei!

Nå må vi virkelig få svar og vi må se resultat.

Hva skal Frøya kommune gjøre for å unngå at noe slikt skjer igjen?

Hva skal kommunen gjøre for å heve kunnskapen om kulturminner og hvem har ansvar for at dette skjer?

Jeg ønsker svar fra hvert parti i kommunen om hva de skal ha som fokusområde om kulturminner og bevaring av disse i sin partipolitikk.

Hvilke eksakte planer er lagt for å heve interessen rundt vår felles kulturarv?

Interessen må skapes i ung alder. Hvilke tiltak vil settes inn for å nå ut til barn og unge?

Hvem som skal stå for dette, er viktig å tenke på. Personer som skal formidle noe slikt må ha kunnskap og bakgrunn til å kunne gjøre dette.

Jeg håper at flest mulig snart vil forstå viktigheten rundt bevaring av våre kulturminner. Stå frem som gode eksempler og dere vil få deres navn skrevet i historiebøkene.

Roy Søreng Frøyapatriot