Martina kom til Norge for to år siden, har vokst opp i Slovakia og jobbet flere år i byen Linz i Østerrike. Den er omtrent på størrelse med Trondheim.

- Akkurat nå jobber jeg på Salmar i halv stilling. Håpet er å bli heltids barberer her hjemme i huset vårt. Foreløpig har jeg ikke så mange kunder, mer er godt i gang, sier hun.

Vi sitter på stua til paret. Kjæresten hennes er på jobb, på Lerøy. De har kjøpt huset, og det ser helt nytt ut.

- Drømmen min har lenge vært å åpne en barber shop. Jeg håper dette fungerer og at jeg får flere og flere kunder som bestiller. Jeg tilbyr trimming av skjegg, klipp av hår for voksne og barn.

Martina er utdannet frisør og har spesialisert seg med formell opplæring i barbering.

- Flere liker å gå til barber shop, det har blitt mer populært også i Slovakia. Der er det mange barber shops. Min barber shop kan fungerer bra her på Frøya og Hitra. Jeg vet det er flere frisører men ingen barber shop som jeg vet, forteller hun og tar en slurk te.

Martina Turciakova har «insistert» på å få servere søte kakestykker til teen journalisten har fått. Det virker til å være skikk og bruk der hun kommer fra. Hun forteller om mottoet hennes i virksomheten. «Håret ditt får en kongelig behandling.» Hun snakker helt greit norsk der vi sitter.

Språk og trøndersk

Mulighetene til å lære norsk på Frøya var ikke av de beste da Martina skulle gå norskkurs.

- Jeg var sju år i Linz i Østerrike og forstår tysk godt. I tillegg snakker jeg engelsk og polsk. Først var vi noen måneder i Trondheim, så fikk vi tilbud om å jobbe for Salmar. Jeg måtte jeg gå kurs i norsk i Trondheim. Jeg skjønner bokmål best, fordi trøndersk er…

Martina avbryter seg selv med litt latter og lett himling med øynene. Hun er temmelig lystig av seg.

- Trøndersk er mer krevende å skjønne enn bokmål, sier hun diplomatisk smilende.

- Resten av livet

Kjæresten er også fra Slovakia, og de har kjøpt huset på Hammarvika sammen.

- Vi håper vi kan bli her resten av livet. Vi liker Frøya som er veldig fint. Frøya mer avslappende enn Trondheim. Vi kan kjøre dit hvis vi trenger noe. Noen ganger trenger vi en tur til Trondheim for å handle enten privat eller til barber shopen. Vi har også venner i Trondheim fordi min kjærest bodde der i noen år. Jeg liker Frøya bedre.

- Hvor mange menn med skjegg bor det på Frøya og Hitra, kan du gjette det?

Hun ler godt og presiserer at barber shop er et spennende forsøk på å starte en liten bedrift.

- Jeg tror folk på Frøya og Hitra i alle fall slipper å dra til enten Orkanger eller Trondheim for å få en skikkelig fin barbering og pleiet skjegg. Vi håper jeg kan drive min barber shop på heltid. Jeg har hatt god hjelp av kjæresten min for å åpne min barber shop.

Hun liker all behandling av hår og har lang erfaring med alt som kan gjøres i barber shopen. Vi tømmer tekoppene og går ned for å se på rommet som er fint innredet til barbering og klipp.

Martina Turciakova har allsidig erfaring fra barber shop fra før, og er spent på å se hvordan det går på Frøya. Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

- Damer og barn blir fort bare klipping. Menn med skjegg får gjerne mer med barberingen og det er mest spennende for meg som utøver. Mange menn er flinke til å ta vare på skjegget sitt, har jeg sett, sier hun.

Perfeksjonistisk

- Jeg er perfeksjonist. Jeg liker ikke raske populære frisører som gjør unna alt på få minutter. Jeg vil gjøre alt skikkelig. Bra barbering og klipp tar litt tid. Jeg vil gjør en bra jobb. Jeg jobbet et par år i Linz, og tok eget kurs i barbering. Da jeg var ansatt der, hadde jeg mindre tid til å være perfeksjonist. Jeg forstår at de må jobbe raskt for å tjene penger, og fordi folk kanskje ikke har så god tid. Her bestemmer jeg kvaliteten og bruker den tiden kunden har, sir hun og peker på den stilige stolen med speilet foran.

Psykolog?

– Jeg har vært vant til å spørre kundene hvordan det går. Noen prater. Jeg kan se hvordan kundene reagerer, noen sier det går bra og vil ikke snakke så mye. Andre er av en annen karakter, og vil snakke. Jeg har oftest på litt musikk. Noen vil slappe av, og trenger ikke prate. Noen vil drikke kaffe mens andre bare har det travelt, forklarer hun.

- Jeg kan snakke mer med de som vil, jeg liker også det hvis jeg har tid før neste kunde kommer. Jeg er av en kommuniserende personlighet. Jeg er som min mamma og liker å prate med folk, sier hun.

Praten går ganske lett. Mot slutten får Martina høre at journalisten skal ha besøk denne helga. Da «insisterer» hun en gang til med kakestykkene. Hun pakker inn noen og rekker pakken fram.

- Her, du må ta med disse og spandere når du får besøk, sier hun smilende.