Publisert: 13.05.2021

- Boka starter overraskende for leseren. Så mye kan jeg si, sier Terje Sæther.

Frøyværingen er bare uker unna å gi ut sin aller første bok. Nå gir han en liten smakebit av hva leserne har i vente.

- Det er spenningsromaner med sex, drugs and rock'n roll, til tider voldelige. Og møter med sterke, eksentriske kvinner, smiler forfatteren.

Har reist i over 30 år

Sæther er en allsidig mann fra Daløya på Frøya. Han har studert historie og litteratur til bachelorgrad og har i tillegg mastergrad i evolusjonsbiologi.

De siste tretti årene har han deltatt i oppbyggingen av en verdensomspennende akvakulturvirksomhet.

Det preger hans spenningsromaner.

- Jeg har levd et omflakkende liv gjennom det verdensomspennende konsernet til Biomar. Det har gitt meg innblikk i ulike kulturer, forteller Sæther.

- Jeg skal innrømme at bokideen har ligget der helt siden 90-tallet, men tiden har ikke strukket til. Nå er jeg endelig klar til å dele resultatet med leserne, sier han.

Følger Eric rundt i verden

Følger Eric rundt i verden Bokserien følger hovedpersonen Eric Waldén fra han er 20 år til han er 60. I løpet av den perioden forflytter han seg mellom land som Norge, Tyskland, Israel, Latvia, Russland og Japan.

Bokserien er innom både kampsport, historie, religion, kriminalitet, etterretning, vold, sex og kjærlighet.

I den første boka, "Davidsstjernen", blir vi kjent med Eric Waldén, en ungdom som plutselig blir foreldreløs og flytter til sin sterkt religiøse tante i Berlin. Hun er hans eneste gjenlevende slektning på morssiden.

Erics tidligere livet er som visket vekk, men han finner gradvis ny tilhørighet. Her blir han lagt merke til som en dedikert kampsportutøver, og blir rekruttert til en aksjonsenhet som nærkampinstruktør.

Det fører etter hvert til alvorlige komplikasjoner.

foto
Foto: Lena Jørgensen

Spenning og mye følelser

Målgruppen er voksne i alle aldre, mener Sæther.

- Alle fire bøker har tidvis små dykdykk i historie og kultur, men samtidig dramatikk med mange overraskelser underveis, sier han.

- De som har lest den første boka, har så langt har sagt at den engasjerer. De blir sinte, glade, triste - alt. Sånn er det når hovedpersonen er en fyr du både heier på og hater innimellom.

Hovedpersonen Eric er en sammensatt type med splittet personlighet. Det gjør at han ikke alltid tar de beste valgene. Det er mye det som gjør at han blir interessant, på godt og vondt, mener forfatteren.

- Eric blir også preget av alt han opplever. Det setter sine spor i han. Det vil leserne etter hvert oppdage, sier han.

- Målgruppen er de som liker å få litt kjøtt på beinet når de leser. Det har i alle fall vært målet mitt. Kanskje man kan lære noe mens man blir underholdt?

Handler ikke om penger

Terjes første bok er bare uker unna publisering. Den har fått navnet "Davidsstjernen". Publiseringen står han for selv.

- Coveret på bøkene er laget i Polen. Det er et latvisk forlag som trykker bøkene, forteller Sæther.

- Det eneste som kan skje er at jeg risikerer å tjene noen kroner - eller tape noen, ler han. Jeg bryr meg svært lite om at noen heftige sekvenser kanskje vil provosere. Det tror jeg nok kan hende.

- Dette handler ikke om å tjene penger. Det som driver meg er følelsen jeg får når jeg skriver historien. Jeg håper at jeg kan treffe leserne, gi dem også noen følelser, sier Sæther.

Sæther har allerede skrevet tre av de fire bøkene i serien. Han har også rammeverket klart til den siste. Om noen uker kommer altså første bok i serien.

- Kanskje kan det være litt ekstra spennende for øyværingene. Hovedpersonen er i alle fall født og oppvokst på ei øy som ligner veldig mye på Frøya, sier forfatteren og smiler. Han vender også tilbake til denne øya, men med tung ballast fra et hardt liv...