«Møt landet mitt» er tilbake; Det populære konseptet hvor tilflytta frøyværinger forteller om sine hjemland.

Denne gangen er det Ariadna Szczybelski (bildet), Miriam Betrian Sampietro og Llum Penades som skal «ta oss med» på reise til Spania.

Det skjer klokka 12:00 i dag, lørdag, på Frøya folkebibliotek på Sistranda.

Frøyas 45 nasjonaliteter

Ideen til møtene med frøyværinger fra forskjellige land, oppsto på grunn av Frøya kommunes mange nasjonaliteter.

Frøya består av 45 nasjonaliteter, i en kommune med 5.330 innbyggere. Biblioteksjef Monika Kopaczek-Styczen har lyst til å presentere alle nasjonalitetene. Hun er godt på vei.

Tanken er at det mangfoldige Frøya skal få bli bedre kjent med de ulike kulturene som lever sammen på øya.

– Mariusz Kopaczek-Styczen så behovet for å ha en slik serie med integreringsarrangement her på Frøya bibliotek. Vi skal være et møtested for alle. Derfor er det fint at folk fra forskjellige lang kan få fortelle om seg selv, sin kultur og sin historie, sier biblioteksjef Monika Kopaczek-Styczen.

– Du kan også få informasjon om hvor du bør dra, hvis du besøker dette landet - og få smake tradisjonell mat, frister hun.

– Det blir mulighet til å stille spørsmål og dele minner fra Spania, hvis du allerede har besøkt landet tidligere, sier Monika.

Mye sol og kjente steder

«Møt landet mitt» begynte i 2019, og ble tvunget til å ta noen lengre pauser under koronapandemien. Nå er de imidlertid tilbake for fullt.

– Det viste seg at det er stor interesse rundt dette. Derfor forsetter vi, sier Monika.

De har «besøkt» Litauen, Polen, Italia, Canada, Portugal, Brasil, Russland, Bulgaria og Ukraina tidligere.

Denne gangen er det Spania.

– Denne lørdagen skal Ariadna, Miriam og Llum ta oss og tankene våre til spanske byer og små steder, til vakre landskap der det er mye sol, til kjente kunstnerne som Pablo Ruiz Picasso, Salvador Dalí, til spanske forfattere som Miguel de Cervantes Saavedra, Federico García Lorca eller Almudena Grandes, forteller Monika.

– Det er bare å komme på lørdag, og kose seg på biblioteket med kopp kaffe og fine samtaler. Kanskje blir noen inspirert til å reise til Spania, eller til å låne ei bok av en spansk forfatter, håper biblioteksjefen.

– Velkommen skal du være!

Lesesirkel og språkkafé

Det er fullt program på biblioteket på lørdag. Klokken 10:00 møtes en gjeng til lesesirkel på Frøya. Der skal de snakke om Carlos Ruiz Zafón sin «Vindens skygge».

Etter det blir det møtet med Spania, før det er tid for språkkafé. Alle arrangement er gratis og åpen for alle.