3.500 navn har de samlet. Foredraget handlet om innsamlingen av de lokale navnene på Frøya. Den ble ledet av Sølvi Skarsvåg og Eli Johanne Ellingsve. Hun har doktorgrad i forskning på stedsnavn, og har gitt ut flere bøker om stedsnavn og dialektord.

Foreviget hos Språkrådet

Til en lydhør forsamling på Frøya bibliotek kunne Ellingsve fortelle om en omfattende og historisk viktig innsamling.

- Arbeidet har vært meget interessant og omfattende. Vi søkte språkrådet om midler i 2016. Frøyværingene har samlet inn navn etterpå også. Nå har vi cirka 3.500 lokale navn. Det er navn på fast-Frøya, Froan og øyværene. Disse er lagt i en database og festet på kart, sier Ellingsve om navnene som er å finne på Språkrådets nettsider.

– Du etter lyste flere lokale navn, hva skal til for å fullføre dette arbeidet?

- Jeg anbefaler grendelag som ser at navn ikke har kommet med i samlingen om å notere lokale stedsnavn og sette de på et kart. Historielaget og turlaget kan også bidra, sier Ellingsve.

Lørdag møtte folk på Frøya bibliotek og fikk høre om stedsnavn på- og rundt Frøya. Foto: PETTER VIDAR VÅGSVÆR

Det forklares at flere midler ønskes fra Frøya kommune så det blir mulig å sluttføre arbeidet, og at kommunen ellers har bidratt med kart.

Fascinerende historie

Lokalhistoriker Johan G. Foss er veldig klar i sin kommentar om betydningen av lokale stedsnavn.

- Lokale navn er en veldig viktig kilde til vår kulturarv, både som historisk kilde og som arv. Noen navn er veldig gamle og de eldste kulturminner som er i daglig bruk. Vi har de store navnene, men mange små lokale stedsnavn forsvinner. Gamle folk tar de med seg i grava, forteller Foss.

Lokale gamle stedsnavn er verdt å ta vare på, forklarte Eli Johanne Ellingsve på Frøya bibliotek. Foto: PETTER VIDAR VÅGSVÆR