Sara Midtsian Plugge (14) er glad i tradisjonen med juletre, som hun vil føre videre.

– Vi har mye rødt på juletreet. Så henger vi alltid opp to kuler som jeg og broren min har laget. Vi laget kulene i barnehagen, og det har blitt tradisjon å henge de opp. Kulene er gjennomsiktige og har fjær inni. Min er hvit og jeg tror broren min sin er grønn, sier hun livlig.

Så har det med tiden kommet flere som er glade i juletreet.

– Vi har katter som synes juletreet er artig å leke med. Hele familien bruker tid sammen for å ordne med treet. Denne pyntinga har vært tradisjon i alle år. Vi har plasttre og det settes opp noen dager før julaften. Da får jeg topp julestemning, for jula er den beste tiden av året, sier hun og tar med.

– Når jeg blir voksen vil jeg ha juletre. Det skal være av plast fordi det varer lengst, fastslår hun og ler.

Kristian Boneng Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

Kristian Boneng (18) mener juletreet er viktig.

– Når juletreet er i hus er det jul for meg. Men å pynte juletre for tidlig, synes jeg ikke noe om. Det beste er å få det inn lille julaften, så egentlig er alt annet feil, mener jeg.

Han mener også sitt om det «ekte».

– Juletreet må være ekte gran, det «kan ikke diskuteres, det bestemmer jeg», sier han lattermild.

– Jeg har en søster som er arkitekt og hun er litt over gjennomsnittet nøye på hvordan pynten skal være, så hun tar seg av pyntinga av treet. Det blir nesten «litt for moderne» når hun pynter, men greit. Juletreet står nå ikke så lenge, og jeg er hjemme i omtrent 14 dager så det går nå fint, forteller Kristian, og kommer på.

– I toppen må det være stjerne, fordi det er tradisjon. Jeg liker stjerna, så den må opp. Og, vi har fortsatt noe julepynt vi laget i barnehagen. Den pynten skaper vel gode minner, så det er derfor den er på treet, forklarer han smilende.

Kristian tenker seg om og poengterer en gang til:

– Ikke plasttre. Det har jo ikke noe lukt av jul!

Siv Elin Enge Nystad Foto: BJØRN LØNNUM ANDREASSEN

Også Siv Elin Enge Nystad hadde levende tre i stua da hun var barn.

– Da var det ekte tre men nå er juletreet av plast. Da vasket mor barnåler til langt ut i august, har jeg hørt. Jula startet kvelden før kvelden. Døra til soverommet sto åpen og mamma stekte smultringer. Hun sang for oss så vi skulle sovne, for neste morgen skjedde det store, sier hun.

Ungene sto opp, og fikk gå inn for å se juletreet.

– Med alle gavene som lå rundt var dette synet magisk. Da var jula i gang ordentlig, forteller Nystad med et smil.

Hun erindrer noe av pynten de hadde, og at det kom folk som solgte juletrær på Mausund der hun vokste opp.

– Det var glitterlenker som hang nedover treet. Vi laget også lenker av silkepapir. Vi limte det sammen til lange lenker, og det var farmor som tok oss med på å lage lenkene. Nå gjør jeg det samme med mine barn.